FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 augustus 2016

vEL: Uitslag AZ - FK Vojvodina

AZ heeft vanavond kwalificatie voor de Europa League afgedwongen. Tegen FK Vojvodina werd het in eigen huis 0-0. De Serviërs misten de kwaliteit om het de Alkmaarders lastig te kunnen maken.

AZ boekte vorige week in Servië al een mooie 0-3 zege op het Servische Vojvodina, waardoor het al zo goed als zeker was van deelname aan de groepsfase van de Europa League. John van den Brom koos er in eigen huis voor weinig risico te nemen. Waar we dit vroeger omschreven als laf, daar spreekt men nu van realisme. En terecht, want AZ kwam ook in eigen huis niet in de problemen tegen Vojvodina.

Kwaliteit

De eerste helft verliep in een bijzonder laag tempo. De thuisploeg liet het initiatief aan de Serviërs. Echter, het werd al snel duidelijk dat Vojvidina de kwaliteit ontbeerde om tot kansen te komen. Dit alles had een saaie eerste helft tot gevolg. Alleen Fred Friday was écht dichtbij een doelpunt. De Nigeriaan startte vanaf de rechterkant van het zestienmetergebied een mooie solo, waarna hij uithaalde. Helaas voor de AZ-spits kon doelman Marko Kordić pareren.

Ook In het tweede bedrijf gebeurde er bijzonder weinig. Het was zo klaar als een klontje dat AZ zich mag gaan opmaken voor de Europa League. Het gevolg van de overduidelijke krachtsverhoudingen was een slaapverwekkend duel. AZ hoefde niet meer, terwijl Vojvodina simpelweg niet kon.

Vooral Mattias Johansson en Friday waren dichtbij een treffer, maar het geluk was niet aan hun zijde, mede door toedoen van Kordić. Uiteindelijk leed AZ geen centje pijn en bleef het bij 0-0, waardoor het zich definitief mag gaan opmaken voor de Europa League.

Dubbele motorwissel voor Hamilton

Lewis Hamilton zal dit weekend op Spa-Francorchamps hoogstwaarschijnlijk niet mee gaan strijden voor de dagzege. De kampioenschapsleider zei vandaag tijdens de persconferentie dat Mercedes een dubbele motorwissel bij zijn Formule 1-bolide zal plegen, waardoor hij achteraan moet gaan starten.

Hamilton had eerder dit jaar problemen met enkele van zijn motoren, waardoor het inzetten van een extra motor noodzakelijk is geworden. Door op Spa-Francorchamps een dubbele motorwissel toe te passen zal de Brit voor de rest van het seizoen over voldoende verse krachtbronnen beschikken en heeft hij slechts eenmaal last van de straffen.

Een goed resultaat gaat dus lastig worden. "De concurrentie is in vergelijking met voorgaande jaren een stuk dichterbij gekomen. Ik ga uiteraard mijn best doen, maar het is niet meer zo eenvoudig door het hele veld te stormen om zo voor de overwinning te kunnen meedoen."

Vrouwen FC Twente dicht bij Champions League

Het vrouwenteam van FC Twente is dicht bij kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Champions League. In de tweede wedstrijd van de voorrondes werd het Schotse Hibernians met maar liefst 9-0 aan de kant geschoven. Voor de Tukkers waren Ellen Jansen en Lineth Beerensteyn belangrijk met ieder drie doelpunten.

Afgelopen dinsdag versloeg Twente al het Hongaarse Férencváros met 2-1. Die ploeg was vandaag op zijn beurt met 2-0 te sterk voor het Turkse Konak Belediyesi. Tegen deze ploeg volstaat zondag een gelijkspel om naar de knockoutfase van de Champions League te mogen.

Bonevacia pakt brons in Lausanne

Tijdens de Diamond Leaguewedstrijden in Lausanne is Liemarvin Bonevacia derde geworden op de 400 meter. De Nederlander kwam in een tijd van 45,26 over de finish.

De Amerikaan LaShawn Merritt zegevierde in een tijd van.44,50. Steven Gardiner gaf een kwart seconde toe en werd tweede.

Kendra Harrison, die dit seizoen vier van de vijf Diamond League-races won en het wereldrecord op de 100 meter horden verbeterde maar zich niet wist te plaatsen voor de Spelen, liet de concurrentie vanavond een straatlengte achter zich en won in 12,42.

Martina snelt naar Nederlands record 200 meter

Churandy Martina heeft tijdens de Diamond League in Lausanne de race van zijn leven gelopen op de 200 meter. De 32-jarige Nederlander - vorige week op de Olympische Spelen nog vijfde - snelde in Zwitserland naar een geweldige tijd van 19,81 seconden.

Martina heeft het wel op Lausanne, zo lijkt het. In 2012 liep hij er ook zijn eerste race na de Spelen en met 19,85 zette hij het nu 'oude' nationale record neer. Het is tevens de eerste keer sinds die race in 2012 dat Martina onder de 20 seconden duikt. 

Alonso Edward uit Panama werd met 19,92 seconden tweede, voor de 20,16 van de Jamaicaan Julian Forte. 

De geweldige race van Martina, wij zijn blij (Bron: YouTube)

Braas/Steenman naar A-finale mannen-twee+ WK Roeien

Roeiers Roel Braas en Mitchel Steenman hebben zich samen met stuurman Peter Wiersum geplaatst voor de A-finale van het WK Roeien in de twee met stuurman. In de halve finale moesten ze in de top drie van hun heat eindigen en met een tweede plek hadden ze hier weinig moeite mee. 

Morgenmiddag om 12:10 wordt de finale gevaren. Het olympische gezelschap zetten in de halve finale een vierde tijd overal neer, maar met een tweede plek in de heats is het podium alles behalve ver weg. De Britse boot is de lastigste concurrent na twee eerste plekken. 

Elisabeth Woerner was een andere Nederlander die vandaag in actie kwam. In de kwartfinale was zij reeds uitgeschakeld in de strijd om de topplekken maar vandaag in de halve finale C/D eindigde ze als tweede in haar halve finale, waar een top drie nodig was voor een plek in de C-finale. 

Samara is terug in nieuwe Rings episode

You watch her… You die.

Samara is terug in een nieuw deel van de Rings filmserie. Op 10 november verschijnt het derde deel in de serie die wordt geregisseerd door F. Javier Gutiérrez en heeft Matilda Lutz, Alex Roe en Johnny Galecki in de hoofdrollen. De film gaat voor zover bekend over een jonge vrouw die zich zorgen maakt over haar vriend die een filmtape heeft bekeken. Het verhaal gaat dat iedereen die de tape heeft bekenen zeven dagen later sterft. Bekende koek natuurlijk, maar nu is er een film in de film, die niemand ooit eerder heeft gezien....

Bekijk hieronder de trailer.


PSV loot Bayern, Atlético en Rostov in groepsfase Champions League

PSV weet tegen wie het speelt in de groepsfase van de Champions League. Bayern München. Atlético Madrid en Rostov staan op het programma voor de Eindhovenaren. In tegenstelling tot vorig jaar was PSV ingedeeld in Pot 3 tijdens de loting in Monaco. Dat betekende dat de Eindhovenaren in elk geval twee sterke tegenstanders zou treffen op het miljoenenbal.

Arjen Robben

Vanuit de kampioenenpot werd Bayern München getrokken. De club uit Duitsland met Carlo Ancelotti aan het roer en Nederlander Arjen Robben in de selectie is een oude bekende voor de Eindhovenaren. In totaal kwam PSV zesmaal in actie tegen Die Rekordmeister. Dat was voor het laatst in het seizoen 1999/2000. Toen wonnen de Duitsers thuis met 2-1, waarna in Eindhoven werd gewonnen met dezelfde cijfers door PSV.

Spaans déjà vu

Verder werd PSV ook ingedeeld met Atlético Madrid. Vorig jaar bleken de Spanjaarden een horde te ver voor de titelhouder van de Eredivisie in de Champions League. Over twee duels vielen er geen goals in de achtste finale. Atlé bleek na strafschoppen te sterk voor PSV.

Ajax-angstgegner

De derde en laatste tegenstander is mogelijk het pijnlijkst voor Ajax, en een interessant meetmoment voor de Eredivisie. PSV zal de degens kruisen met FK Rostov, de Russische formatie die een maat te groot was voor de Amsterdammers in de play-offs van de Champions League op woensdagavond.

Powell wint 100 meter tijdens Diamond League, Martina vierde

Bij de Diamond League-wedstrijden in het Zwitserse Lausanne heeft Asafa Powell de 100 meter gewonnen. Powell, die zich niet voor de Spelen had geplaatst, kwam in 9,96 over de meet. Tweede werd Ben Youssef Meité in 10,01 seconden en de derde plaats was voor de Brit Joel Fearon (10,05).

Churandy Martina werd vierde in 10,15, Solomon Bockarie zesde in 10,30. Later vanavond lopen de twee Nederlanders nog de 200 meter.

De winst op de 400 meter horden bij de mannen ging naar de Est Rasmus Mägi in 48,59. De Belg Philip Milanov won het speerwerpen. Met een worp van 65,61 meter kwam hij als enige boven de 65 meter.

Filips II leidt de Spanjaarden in Civilization VI

Filips II, menig Nederlander wel bekend vanwege zijn voorkomen in het Wilhelmus, gaat de Spanjaarden leiden in Civilization VI. 2K heeft vandaag een filmpje vrijgegeven waar de unieke units, gebouwen en traits van de Spaanse beschaving worden uitgelegd.

Religie speelt een belangrijke rol bij de Spanjaarden in Civilization VI. Hun eigenschap, El Escorial, geeft militaire units een bonus wanneer ze strijden tegen een civilization met een andere religie. Ook kunnen de Spanjaarden gebruik maken van de conquistador, een unieke militaire unit die een bonus krijgt wannneer ze een tegel delen met een inquisitor, missionaris of apostel. Als een conquistador bovendien op een tegel staat naast een stad wanneer deze wordt ingenomen, dan wordt deze automatisch bekeerd tot de hoofdreligie van de Spanjaarden.

Daarnaast kunnen de Spanjaarden een zendingspost bouwen, die extra faith geeft wanneer deze op een ander continent wordt gebouwd, en science wanneer deze direct naast een campus wordt gebouwd. Daarnaast kunnen de spanjaarden een zilvervloot bouwen die extra inkomen geeft wanneer er een handelsroute wordt gesticht. Ook kunnen de spanjaarden eerder schepen samenvoegen tot vloten dan andere civilizations.

Bekijk het filmpje met alle kenmerken van Spanje hieronder. Civilization VI komt op 21 oktober uit voor pc.

Filips II leidt de Spanjaarden in Civilization VI

Ruim 200 mensen uit puin gered na aardbeving

Niet alleen het dodental stijgt na de verwoestende aardbeving in Midden-Italië. Reddingswerkers zijn er tot nog toe in geslaagd om 215 mensen levend onder het puin vandaan te halen, meldde het Italiaanse persbureau ANSA donderdag op gezag van de brandweer.

Alleen al de brandweer heeft ruim 2000 mensen en vierhonderd voertuigen in het rampgebied aan het werk gezet. Het doorzoeken van de puinhopen is nog in volle gang.

De autoriteiten hebben intussen het officiële dodental iets bijgesteld, naar 241. Eerder werd gerept van 247 dodelijke slachtoffers. Dat getal zal vrijwel zeker nog stijgen. De reddingswerkers zijn ervan overtuigd dat nog meer slachtoffers onder het puin zijn bedolven. In ziekenhuizen liggen zo'n 270 gewonden.

Ruim 200 mensen uit puin gered na aardbeving
Ruim 200 mensen uit puin gered na aardbeving (Foto: ANP)

Volkswagen treft schikking met dealers VS

Automaker Volkswagen heeft een voorlopige schikking getroffen ter compensatie van circa 650 Volkswagendealers in de Verenigde Staten die kampen met de nasleep van het dieselschandaal. De overeenkomst werd donderdag in een rechtbank in San Francisco ondertekend. De details van de overeenkomst worden eind september bekendgemaakt.

De autodealers kampen al een jaar lang met problemen. Zo zijn auto's met vervuilende dieselmotoren uitgesloten van verkoop. Daarnaast moet worden opgebokst tegen imagoschade, wat de verkopen ook geen goed doet.

Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor reparatie of terugkoop van dieselwagens met sjoemelsoftware ter waarde van 14,7 miljard dollar. Ook staat Volkswagen nog een boete te wachten van justitie in de VS.

Volkswagen treft schikking met dealers VS
Volkswagen treft schikking met dealers VS (Foto: ANP)

'Kwart stijging huizenprijzen door Amsterdam'

Amsterdam is goed voor een kwart van de stijging van de Nederlandse huizenprijzen. Zonder dit 'Amsterdam-effect' zou de gemiddelde, landelijke huizenprijs in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar eerder niet met 4,4 maar met 3,4 procent zijn gestegen. Dat concludeert de Rabobank in zijn kwartaalbericht over de woningmarkt.

Drie procent van alle koopwoningen in Nederland staat in Amsterdam. Het aandeel van Amsterdam in de totale Nederlandse koopwoningmarkt steeg in de afgelopen twintig jaar echter van 2 procent tot 9 procent. De omzet van de Amsterdamse huizenverkoop nam in die periode toe van 280 miljoen euro per jaar naar 4,3 miljard euro per jaar.

De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar en komend jaar naar verwachting met 5 procent. De groei van het aantal verkochte woningen vlakt in 2016 en 2017 volgens de marktkenners af tot tussen de 200.000 en 220.000 woningen. Dat komt doordat de nieuwbouw achterblijft bij de stijgende vraag op de woningmarkt.

'Kwart stijging huizenprijzen door Amsterdam'
'Kwart stijging huizenprijzen door Amsterdam' (Foto: ANP)

'Schiphol berekent geluidsoverlast niet goed'

Schiphol moet beter kijken naar de geluidseffecten van stijgende en dalende vliegtuigen. Uit onderzoek blijkt dat de nieuwe start- en landingsprocedures op de luchthaven meer overlast geven dan waar de luchthaven van is uitgegaan. Dit kan gevolgen hebben voor de verdere groei van Schiphol, blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.).

De commissie deed onderzoek in opdracht van de staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Dit omdat omwonenden hun twijfels hadden bij de veronderstelde geluidswinst die de nieuwe start- en landingsprocedures beoogden te hebben.

De gehanteerde rekenmethode schat de geluidswinst volgens de commissie bij de start te rooskleurig in.

'Schiphol berekent geluidsoverlast niet goed'
'Schiphol berekent geluidsoverlast niet goed' (Foto: ANP)

SnowWorld investeert in zonnepanelen

De daken van de skihallen van Snowworld in Zoetermeer en Landgraaf worden bedekt met duizenden zonnepanelen. De uitbater van de skihallen tekende donderdag een overeenkomst voor de installatie van 8000 panelen met Essent-onderdeel Indi Energie.

Het vermogen van de panelen is volgens SnowWorld genoeg om aan de energiebehoefte van circa 600 huishoudens te voldoen. Op zonnige dagen zullen de pistes van SnowWorld daardoor zelfvoorzienend zijn in de energiebehoefte.

Nog dit jaar worden de panelen geïnstalleerd. In het voorjaar van 2017 volgen de panelen in Landgraaf. De investering in de panelen neemt Indi Energie voor zijn rekening, waarbij SnowWorld vijftien jaar lang de opgewekte stroom zal afnemen.

SnowWorld investeert in zonnepanelen
SnowWorld investeert in zonnepanelen (Foto: ANP)

PVV: programma van de-islamisering op één A4

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft een verkiezingsprogramma dat past op slechts één A4-tje, met daarop elf punten. Met als meest uitgebreide eerste punt: Nederland de-islamiseren. De partij voert een nog hardere koers met betrekking tot asielzoekers en moslims dan bij de verkiezingen in 2012. Geen enkele asielzoeker meer ons land in, radicale moslims preventief opsluiten, alle moskeeën dicht, een verbod op de koran en mensen mogen geen (islamitisch) hoofddoekje meer dragen in een publieke functie. Verder wil hij alle asielzoekerscentra sluiten en Syriëgangers niet laten terugkeren naar Nederland.

In 2012 wilde de partij het aantal asielzoekers nog beperken tot maximaal duizend per jaar en mocht er geen moskee 'meer bij'. 'Vertrouwde' standpunten staat ook dit jaar op het lijstje: Nederland uit de Europese Unie, fors extra geld voor politie en defensie en terugdraaien van de bezuinigingen in de ouderenzorg.

PVV: programma van de-islamisering op één A4
PVV: programma van de-islamisering op één A4 (Foto: ANP)

Trump en Clinton noemen elkaar onverdraagzaam

Het gaat er in de strijd om de stemmen van zwarte Amerikaanse kiezers steeds feller aan toe. Republikein Donald Trump noemde zijn Democratische rivaal Hillary Clinton donderdag onverdraagzaam en stelde dat ze zwarten alleen als stemvee ziet "en niet als mensen die een betere toekomst verdienen".

Clinton zegt op haar beurt juist dat Trump "een haatbeweging salonfähig maakt". Ze noemde als voorbeelden dat Trump het Amerikaanse burgerschap van Barack Obama in twijfel heeft getrokken, steun heeft gezocht onder blanke racisten, een rechter heeft aangevallen op diens Mexicaanse achtergrond en massale deportaties heeft beloofd.

Trump zei tegen zijn publiek in Mississippi dat het Clinton "niets kan schelen wat haar beleid met jullie gemeenschappen heeft gedaan. Ze heeft nergens spijt van."

Vooralsnog geniet Trump volgens opiniepeilingen vrijwel geen enkele steun onder zwarte kiezers: maximaal 2 procent geeft aan op de zakenman uit New York te gaan stemmen.

Trump en Clinton noemen elkaar onverdraagzaam
Trump en Clinton noemen elkaar onverdraagzaam (Foto: ANP)

Laatste Call of Duty Black Ops III-DLC

Salvation, het vierde DLC pack voor Call of Duty: Black Ops III, is vanaf 6 september beschikbaar voor de PlayStation 4. Andere next-gen platforms komen later aan de beurt. Salvation is de finale van het Origins Zombies-avontuur en vier nieuwe multiplayer maps.

Het zombiehoofdstuk heet 'Revelations' en is het laatste hoofdstuk van de Origins Zombies-saga. In Revelations ontmoeten we de Origins-personages, nadat ze een reis hebben gemaakt door ruimte en tijd. Hun lange strijd heeft ze uiteindelijk geleid tot dit exacte moment. In dit laatste hoofdstuk van Zombies komen Richtofen, Dempsey, Takeo en Nikolai eindelijk oog in oog met de mysterieuze Dr. Monty. In de confrontatie met het eeuwenoude kwaad moeten onze helden het voor de laatste keer opnemen tegen een horde zombies, in de laatste strijd om hun onsterfelijke zielen te redden.

Natuurlijk zijn er ook weer  vier nieuwe multiplayer maps:

  • Citadel: Ooit de thuisbasis van een krachtig­­­­ middeleeuws leger, nu is dit kasteel vervallen en verlaten. Smalle gangen en krappe bochten dwingen je tot snel handelen en close combat gevechten, terwijl de gracht en ophaalbrug zorgen voor unieke bewegingsruimte in deze middelgrote map.
  • Micro: Een miniatuur oorlogsgebied dat plaatsvindt op een goed gevulde picknicktafel. Navigeer je door dit slagveld voor een meer-dan-levensgrote ervaring.
  • Outlaw: Maak je klaar voor een krachtstrijd in Outlaw; een nieuwe variant in western-stijl van de map Standoff van Call of Duty: Black Ops II. Deze rough and tough middelgrote map zorgt gegarandeerd voor klassieke confrontaties, sluiproutes en strategische posities voor lange en medium durende competities.
  • Rupture: De Call of ­­­Duty: World at War map Outskirts is herontworpen als een high-tech instituut, opgezet door een futuristische samenleving die wanhopig de atmosfeer van de Aarde probeert te herstellen.

Uber maakte 1,2 miljard dollar verlies

Internettaxibedrijf Uber heeft over de eerste zes maanden van het jaar een brutoverlies van 1,2 miljard dollar in de boeken gezet. Dat zei financieel topman Gautam Gupta tijdens een bijeenkomst met zijn investeerders.

Uber schreef in het tweede kwartaal 750 miljoen dollar aan rode cijfers. In het eerste kwartaal was dit 520 miljoen dollar negatief. De bedragen zijn exclusief aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen. Uber is niet beursgenoteerd en daarmee niet verplicht om zijn resultaten te presenteren. Toch praat het investeerders ieder kwartaal bij over de gang van zaken.

Het uitbetalen van chauffeurs is veruit de grootste kostenpost voor Uber. Ook steekt het bedrijf veel geld in verdere groei van de onderneming. En met succes. Met boekingen voor zijn ritten haalde Uber in het eerste kwartaal ruim 3,8 miljard dollar op. In het tweede kwartaal groeide dit tot ruim 5 miljard dollar.

Uber maakte 1,2 miljard dollar verlies
Uber maakte 1,2 miljard dollar verlies (Foto: ANP)

Hoog risico op natuurbrand in Zeeland

In de provincie Zeeland is een verhoogd risico op natuurbranden. De veiligheidsregio heeft daarvoor code oranje afgegeven. Dat betekent dat mensen geen kampvuur mogen maken in natuurgebieden. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan. Roken wordt afgeraden.

Het verhoogde risico in Zeeland heeft te maken met de aanhoudende droogte.

Eerder deze week werd voor Zeeland en de regio's IJsselland en Twente al de code geel afgegeven voor een verhoogd risico. Volgens woordvoerders van IJsselland en Twente is daar van een opschaling naar code oranje nog geen sprake.

Hoog risico op natuurbrand in Zeeland
Hoog risico op natuurbrand in Zeeland (Foto: ANP)

Waardetransporteur Schiphol verduistert ton

Een 25-jarige man uit Waddinxveen wordt ervan verdacht in een jaar tijd tenminste 100.000 euro van een luchtvaartmaatschappij achterover te hebben gedrukt. De verdachte werkte als waardetransporteur op Schiphol en vervoerde onder meer grote hoeveelheden cash voor een airline. Hij liep op 10 mei al tegen de lamp, maar de Koninklijke Marechaussee meldde het donderdag. De man is inmiddels voorgeleid en zit nog vast.

Bij zijn aanhouding bleek de man een grote hoeveelheid contant geld op zak te hebben. De politie stuitte bij het doorzoeken van zijn woning op nog eens enkele tienduizenden euro's. De auto van de verdachte is in beslag genomen en ook op een bankrekening met 40.000 euro is beslag gelegd.

De man verduisterde het geld waarschijnlijk in een periode van een jaar, waarbij hij 'niet dagelijks of wekelijks, maar wel geregeld' geld achterover drukte. "Voorlopig wordt er rekening mee gehouden dat het gaat om tenminste 100.000 euro."

Waardetransporteur Schiphol verduistert ton
Waardetransporteur Schiphol verduistert ton (Foto: ANP)

Rapper Sjors geeft geld niet terug

Daar is weer een aflevering van #BOOS. Tim Hofman lost elke week problemen op van de mensen. Dit keer een meisje die per abuis twee maal geld over heeft geboekt naar Rapper Sjors. Want ze kreeg een ekte ekte kwaleitsvideo-met-rap er voor terug.

Dus Tim ging naar Sjors om het geld terug te vragen..
 

Rapper Sjors was niet zo gediend van deze praktijken van BNN. Zomaar hem lokken met een smoesje:
 

Ritzege Yates in Vuelta

De zesde etappe in de Ronde van Spanje is gewonnen door Simon Yates. De Brit kwam in de heuvelachtige rit alleen over de finish.

Er waren vandaag meerdere vluchtpogingen maar allen waren kansloos. Mathias Frank leek vijf kilometer voor het einde de beste papieren in handen te hebben voor de dagzege toen hij een voorsprong van veertig tellen had op het peloton. Yates reed echter weg uit het peloton en voegde zich bij Frank. Yates liet hem even later ook achter en soleerde naar de winst.

Darwin Atapuma behield de leiding in het algemeen klassement.

Kabinet wil langer voorarrest voor jihadisten

Jihadstrijders die zijn teruggekeerd naar Nederland moeten langer in voorlopige hechtenis kunnen worden gehouden. Dat wil minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De extra tijd is nodig om meer bewijs te kunnen verzamelen.

Op dit moment kunnen terrorismeverdachten maximaal twintig dagen worden vastgehouden. Om die periode te verlengen is een sterkere verdenking nodig tegen de verdachte. De kans bestaat dan dat iemand moet worden vrijgelaten, terwijl het onderzoek nog loopt.

Van der Steur wil dat het Openbaar Ministerie een terrorismeverdachte, ook zonder de sterkere verdenking, dertig dagen langer mag vasthouden.

Die extra tijd kan dan worden benut om ingewikkeld en daardoor tijdrovend forensisch onderzoek te doen. Gegevensdragers zijn bijvoorbeeld doorgaans moeilijk toegankelijk gemaakt en bevatten vaak geschriften in vreemde talen.

Kabinet wil langer voorarrest voor jihadisten
Kabinet wil langer voorarrest voor jihadisten (Foto: ANP)

België eist cel voor doorgesnoven Nederlander

Een Nederlander die in Antwerpen onder invloed van cocaïne een auto carjackte en vervolgens een politieman aanreed, moet wat het Belgische Openbaar Ministerie betreft de gevangenis in. Justitie eiste donderdag dertig maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen Angelo B. (35).

Op de bewuste dag had B. volgens zijn advocaat "een afspraakje met een travestiet". Van de zenuwen snoof hij coke. Daar werd hij echter zo paranoïde van, dat hij naakt uit een raam sprong. Toen de politie hem na verzorging in het ziekenhuis terugbracht bij de travestiet, nam hij nog een tweede lijntje coke. Toen dacht hij dat iemand hem wilde vermoorden. B. nam een taxi naar het politiebureau, maar de chauffeur zette hem eruit, waarna hij een vrouw met geweld uit haar auto sleurde en ermee op de vlucht sloeg.

Tijdens een gevaarlijke politieachtervolging lapte de man alle verkeersregels aan zijn laars. Na een lange achtervolging, waarbij de politie schoten loste, werd hij klemgereden en reed hij op een politieman in. Nadat hij was gecrasht , kon hij alsnog worden gearresteerd.

Het vonnis is op 30 augustus.

België eist cel voor doorgesnoven Nederlander
België eist cel voor doorgesnoven Nederlander (Foto: ANP)

Iraakse minister van Defensie moet vertrekken

Middenin de strijd tegen Islamitische Staat (IS) moet de Iraakse premier Haider al-Abadi op zoek naar een nieuwe minister van Defensie. Een meerderheid van het parlement heeft donderdag de huidige minister Khaled al-Obeidi naar huis gestuurd, meldde de Iraakse staatstelevisie.

Het parlement is het vertrouwen in al-Obeidi kwijt. Zijn naam is opgedoken in een corruptieschandaal rond wapenleveranties. De minister wist het parlement er onlangs al niet van te overtuigen dat hij onschuldig is. Obeidi is soenniet en geldt als een vertrouweling van de premier.

Iraakse minister van Defensie moet vertrekken
Iraakse minister van Defensie moet vertrekken (Foto: ANP)

Derde tropische dag gemeten

In De Bilt tikte het kwik donderdagmiddag om 14.40 uur de 30,1 graden aan. Daarmee telt donderdag 25 augustus officieel als derde tropische dag van dit jaar, meldt Weeronline.

De komende uren loopt de temperatuur nog verder op. Mogelijk wordt het record van warmste 25 augustus ooit gebroken, dat nu nog op naam staat van 25 augustus 2001. Toen werd het in De Bilt 31,1 graden.

In Hoek van Holland is het donderdag tot dusver het warmst, met 32,4 graden.

Van een tropische dag is sprake als het in De Bilt warmer is geweest dan 30 graden. Dat was op 20 juli, en woensdag en donderdag het geval. Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen.

Derde tropische dag gemeten
Derde tropische dag gemeten (Foto: ANP)

Noorderlicht blijkt grasmaaier

Een fel noorderlicht boven Groot-Brittannië, meldde een wetenschappelijke studie dinsdag opgewonden. Magnetometers hadden een enorme piek gemeten en stuurden een automatische waarschuwing rond. Na een paar uur ontdekten de onderzoekers hoe de vork in de steel zat. Het noorderlicht bleek een grasmaaier, die te dicht bij een sensor was gekomen, meldde de BBC donderdag.

Noorderlicht en zuiderlicht ontstaan wanneer geladen deeltjes van de zon in contact komen met het magneetveld van de aarde. Die is doorgaans alleen in het poolgebied te zien, maar grote aurora's zijn af en toe ook daarbuiten te zien, bijvoorbeeld boven Nederland.

De Britse Aurora Watch meet de magnetische lading in de lucht om uit te rekenen wanneer de Britten een noorderlicht kunnen zien. Dat gaat meestal goed. De Aurora Watch zoekt een manier om te voorkomen dat het weer fout gaat.

Noorderlicht blijkt grasmaaier
Noorderlicht blijkt grasmaaier (Foto: BuzzT)

Spectaculaire beelden valpartijen Vuelta, Kruijswijk knalt vol op paaltje

In de laatste kilometers van de Vuelta-etappe van gisteren ging het twee keer mis, tot twee keer toe waren er flinke valpartijen waarbij onder andere de Nederlander Steven Kruijswijk ten val kwam. De TV-camera's legden de valpartijen nauwelijks vast en bij de val van Kruijswijk moesten we het vooral van getuigenissen van wielrenners hebben die het van dichtbij meemaakten. Maar zoals dat tegenwoordig gaat zijn er inmiddels beelden opgedoken van fans die langs de kant stonden te filmen.

Bij de beelden van de val van Kruijswijk kunnen we goed zien hoe hij frontaal op het paaltje knalt dat onbewaakt op de weg staat, terwijl het gebruikelijk is dat zulke hindernissen goed aangegeven staan zodat niemand er tegenaan zal fietsen. De organisatie heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en de schuld op zich genomen.

Het tweede filmpje wat we vonden is een kijkje vanaf de eerste rij naar de valpartij een stukje verder op het parcours waarbij goed te zien is hoe diverse renners onderuit gaan en over elkaar heen tuimelen. Niet vaak krijgen zo'n inkijkje in het wielerpeloton:

De valpartij van dichtbij in beeld (Bron: YouTube/Iván Escalante Blanco)

Wiskundedocent (28) vast om ontucht

Een 28-jarige wiskundedocent is maandag door de zedenpolitie Rotterdam aangehouden op verdenking van ontucht met meisjes tussen de twaalf en zestien jaar. Ook wordt hij verdacht van het bezitten en vervaardigen van kinderporno. De man werkte op meerdere scholen in de regio Rotterdam, waar de ouders en leerlingen donderdag zijn ingelicht.

De verdachte zou afgelopen jaren meisjes hebben benaderd op diverse scholen waar hij wiskunde les gaf. Ook was hij actief als bijlesdocent. De man stuurde via e-mail en social media seksueel getinte berichten en haalde sommige meisjes over foto's en filmpjes van zichzelf terug te sturen.

In juli werd de leraar al eens aangehouden op verdenking van aanranding. Toen werden enkele gegevensdragers in beslag genomen waarop een aantal gesprekken met en beelden van slachtoffers zijn aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat pas recent de eerste meiden aangifte hebben gedaan en vermoedt dat de verdachte meer slachtoffers heeft gemaakt.

Wiskundedocent (28) vast om ontucht
Wiskundedocent (28) vast om ontucht (Foto: ANP)

Brussel verdedigt zich tegen kritiek VS

De Europese Commissie ontkent met klem dat haar onderzoeken naar mogelijk onterechte belastingvoordelen voor multinationals vooral tegen Amerikaanse bedrijven zijn gericht. "Er is absoluut geen spoor van vooringenomenheid te vinden", zei een woordvoerder van de mededingingswaakhond donderdag.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën waarschuwde woensdag voor de negatieve gevolgen die de onderzoeken en mogelijke terugbetalingen hebben voor de VS. In algemene bewoordingen werd zelfs met mogelijke tegenmaatregelen gedreigd.

Brussel doet al jaren onderzoek naar de rechtmatigheid van fiscale voordelen die lidstaten bieden aan bedrijven als Apple, Google, Amazon en McDonalds. Die komen mogelijk neer op oneerlijke staatssteun en moeten als dat wordt aangetoond worden terugbetaald. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Nederlandse belastingdeal met koffieketen Starbucks.

De commissiezegsman benadrukte dat er geen onderscheid wordt gemaakt naar nationaliteit en dat ook Europese bedrijven als Fiat onder de loep zijn genomen.

Brussel verdedigt zich tegen kritiek VS
Brussel verdedigt zich tegen kritiek VS (Foto: ANP)

Civilization 6 krijgt Anniversary Edition

Civilization is inmiddels een langlopende en populaire reeks. De eerste kwam in 1991 uit waarmee het dit jaar een 25 jaar lopende serie is. Uiteraard wordt dat gevierd met een speciale versie.

2K is niet vies van collector editions wanneer het gaat om Civilization, ook Civilization V had een mooie verzameleditie. Waarschijnlijk zouden ze deze dan ook uitgebracht hebben zonder jubileum. Civilization VI Anniversary Edition heeft een paar mooie extra's ten opzichte van de andere edities. Het begint met de doos. deze editie komt in zijn eigen doos met een ander uiterlijk. In de doos zit een muntcollectie, van wat voor materiaal de munten gemaakt zijn heeft 2K niet bekend gemaakt, de bijbehorende display is van plastic. Aangezien de figuurtjes van de Civ V Collector's Edition van metaal waren, hebben we goede hoop dat de munten van iets anders dan kunststof gemaakt zijn.

Naast een muntcollectie bevat Civilization VI Anniversary Edition ook een hardcover artbook van 100 pagina's met afbeeldingen van Civilization door de jaren heen. Een mooi boek voor de fan dus.

Naast de exclusieve inhoud voor de Anniversary Edition, bevat deze ook de premium inhoud van de Digital Deluxe Edition zoals de Civilization Anniversary Digital Soundtrack en 4 exclusieve post-launch DLC packs. 2K geeft dan ook aan de betreffende packs niet apart te kopen als je de Anniversary of Digital Deluxe Edition koopt. Ook de Aztec civilization, welke beperkt is tot degene die een pre-order plaatsen, zal in Civilization VI Anniversary Edition zitten. 2K heeft aangegeven dat de DLC-packs 90 dagen na lancering van het spel beschikbaar komen.

Civilization VI Anniversary Edition heeft een zeer beperkte oplage van slechts 20.000 stuks wereldwijd. Hij is te koop bij een beperkt aantal winkels waaronder amazon.de, en kost een paar cent minder dan €90

Civilization VI Anniversary Edition

EU-commissarissen naar Turkije

Drie leden van de Europese Commissie reizen binnenkort naar Turkije om te praten over de situatie na de mislukte staatsgreep. Ze bespreken ook visumvrij reizen en de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap. Vicevoorzitter en buitenlandcoördinator Federica Mogherini en de commissarissen Johannes Hahn (Uitbreiding) en Dmitris Avromopoulos (Migratie) voeren begin september gesprekken met de Turkse regering.

Tot ongenoegen van de Turken is er sinds de verijdelde coup van 15 juli nog geen hoog bezoek geweest vanuit Europa. Wel hadden leden van het Europees Parlement, onder wie Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) deze week gesprekken in Ankara, vooral over de motieven achter en mogelijke gevolgen van de couppoging.

"Niemand sprak met elkaar de afgelopen weken", zei Piri donderdag vanuit de Turkse hoofdstad. "Als je serieus wil worden genomen, moet je op zijn minst in gesprek komen."

Zorgen
De parlementsdelegatie heeft zorgen uitgesproken over de arrestaties van vermeende coupaanhangers en benadrukt dat alle maatregelen in lijn moeten zijn met rechtsstatelijke normen, aldus Piri. "Dat is duidelijk aangekomen bij de regering." Volgens haar leven vooral bij de oppositie en mensenrechtenorganisaties zorgen over deze 'purge'.

"Het vertrouwen is beschadigd doordat Europa niet volledig stelling tegen de couppoging heeft genomen en direct met kritiek kwam. Daarom was het goed om te laten zien dat we de dialoog willen aangaan", besluit de PvdA-politica.

EU-commissarissen naar Turkije
EU-commissarissen naar Turkije (Foto: ANP)

Hagenaar staat terecht voor grooming meisjes

Voor het verleiden, chanteren en bedreigen van zeker drie elfjarige meisjes via internet moet een veertigjarige Hagenaar twee jaar de cel in. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag geëist. De man werd in maart voor grooming opgepakt na een melding uit de Verenigde Staten.

De drie jonge slachtoffers wonen verspreid over Nederland. De man had contact gelegd met veel meer meisjes, maar hun identiteit is volgens het OM niet meer te achterhalen.

Via een game op internet legde hij contact met de meisjes en nodigde hij ze uit voor Skype-gesprekken. Daarin vroeg hij ze naaktfoto's en -filmpjes te sturen. Deden ze dat niet, dan dreigde hij hun computer te hacken. Twee meisjes hebben toegegeven aan zijn terreur.

De man wordt niet alleen verdacht van ontucht met minderjarigen en het vervaardigen van kinderporno, hij had ook ruim 30.000 foto's en 36 films met kinderporno. Ook heeft hij op naam van zijn overbuurvrouw een internetprofiel aangemaakt. Hij maakte 'afspraakjes' met zeker zes mannen en stuurde die bij de nietsvermoedende vrouw langs waarbij hij deed alsof ze een prostituee was.

Tegen de Haagse verdachte is 36 maanden cel geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. De uitspraak is over twee weken.

Hagenaar staat terecht voor grooming meisjes
Hagenaar staat terecht voor grooming meisjes (Foto: BuzzT)

WhatsApp deelt data met Facebook

Toen WhatsApp twee jaar geleden werd gekocht door Facebook, beloofden de beide bedrijven dat de gegevens van WhatsApp-gebruikers niet aan Facebook zouden worden gegeven. Dat gaat nu toch gebeuren.

WhatsApp kondigde de verandering donderdag aan op zijn weblog. De gesprekken zelf blijven geheim, benadrukt WhatsApp. "Zelfs nu we meer zullen coördineren met Facebook in de komende maanden, zullen versleutelde berichten privé blijven en kan niemand anders ze lezen. WhatsApp niet, Facebook niet, niemand. We zullen jouw WhatsApp-nummer niet delen met anderen, ook niet op Facebook. We zullen jouw telefoonnummer ook niet verkopen, delen of geven aan adverteerders."

Facebook kan straks wel zien met wie WhatsApp-gebruikers contact hebben. Facebook kan dan gerichter advertenties verkopen.

WhatsApp deelt data met Facebook
WhatsApp deelt data met Facebook (Foto: BuzzT)

Inloggen overheid straks met app of bankpas

Het kabinet wil nieuwe manieren proberen om in te loggen bij de overheid. Nu kan dat alleen nog met DigiD, door een gebruikersnaam en een wachtwoord in te vullen. Uiteindelijk moet het ook kunnen met de identiteitskaart en het rijbewijs of een app of bankpas.

Plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Stef Blok schrijft donderdag dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gebruik van identiteitskaarten en rijbewijzen met een chip is inmiddels getest. De resultaten zijn positief en daarom wil het kabinet de nieuwe manieren om in te loggen gaan accepteren.

De nieuwe inlogmethodes voldoen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken aan hogere betrouwbaarheidseisen. Veiliger inloggen maakt uiteindelijk nieuwe online diensten mogelijk. Een voorbeeld daarvan is het inzien van persoonlijke gegevens.

Inloggen overheid straks met app of bankpas
Inloggen overheid straks met app of bankpas (Foto: ANP)

Goudzoeker vindt goudklomp van 4 kilo

Een man heeft met een metaaldetector de vondst van zijn leven gedaan. In een verlaten goudmijn in de Australische staat Victoria vond hij vrijdag een klomp van 145 ounces (4,12 kilo). De man had dit verteld aan de fabrikant van de metaaldetector, die het wereldkundig maakte.

"Ik dacht eerst dat het een oud hoefijzer was.", verklaarde de gelukkige vinder. Het bleek een aanzienlijke goudklomp, die de naam 'Friday's Joy' (Geluk van Vrijdag) kreeg. Maar wat moet je met zo veel goud? "Het is als met de vangst van een grote vis; wat moet je ermee?" verklaarde de man. "Ik heb de klomp gewassen, in aluminiumfolie verpakt en in mijn oven verstopt."

Al eerder vond hij goudklompen op deze locatie. De schatting is dat deze vondst omgerekend zo'n 170.000 euro waard is.

In 1869 werd de grootste goudklomp ooit ontdekt. Die woog 72 kilo.

Goudzoeker vindt goudklomp van 4 kilo
Goudzoeker vindt goudklomp van 4 kilo (Foto: ANP)

Kinderen vaker gedwongen tot zelfmoordaanslag

Boko Haram zet steeds vaker kinderen in om zelfmoordaanslagen te plegen. In de vier landen rond het Tsjaadmeer waar de extremistische islamisten actief zijn, zijn in de eerste helft van dit jaar al 38 minderjarigen op deze manier om het leven gekomen, signaleert Unicef in een donderdag verschenen rapport.

Volgens de kinderrechtenorganisatie van de VN werden vorig jaar in totaal 44 zelfmoordaanslagen door kinderen gepleegd, een jaar eerder gebeurde dat 'slechts' vier keer. Van alle geregistreerde zelfmoordaanslagen in het gebied werd een kwart door kinderen gepleegd.

Buitensporig geweld is een van de vele problemen voor de inwoners van de regio. Volgens het rapport zijn inmiddels 2,6 miljoen mensen gevlucht voor het geweld, van wie ongeveer de helft kinderen zijn. In de vier landen (Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen) stijgt het aantal ernstig ondervoede kinderen dit jaar tot ongeveer een half miljoen, verwacht Unicef. De organisatie zegt dringend meer middelen nodig te hebben om slachtoffers en vluchtelingen te helpen.

Kinderen vaker gedwongen tot zelfmoordaanslag
Kinderen vaker gedwongen tot zelfmoordaanslag (Foto: ANP)

Dikke geldboete dreigde voor Duitse olympiërs

Over de regels en de handhaving daarvan bij TeamNL tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is al veel te doen geweest. De zaak rond Yuri van Gelder zorgde ervoor dat de afspraken tussen de sporters en de teamleiding breed uitgemeten werden, tot in de rechtszaal aan toe. Maar ook bij de Duitsers ging het er flink streng aan toe zo liet turnkampioen Fabian Hambüchen weten aan de Süddeutsche Zeitung.

"De vermaningen vlogen in het rond wanneer sporters de verkeerde kledij droegen tijdens huldigingen of persconferenties. Iemand van ons ging zo een keer naar buiten in gewone kledij. Hij kreeg meteen een briefje op zijn deur geplakt: 'als dat nog een keer gebeurt, zal je een boete krijgen van 10.000 euro." Zo liet de olympisch kampioen op de rekstok geërgerd weten.

Ook het IOC kreeg er van langs in het interview. "Je staat dan klaar in de hal wanneer er plots een vrouw van het IOC komt om de logo's van mijn shirt op te meten met een meetlint. Ik heb ze toen 'sheriff' genoemd. Ik zei: 'Ben je helemaal gek geworden, mevrouw?'. Ik moet zo dadelijk wel een wedstrijd afhaspelen. Dat is overdreven stipt", aldus Hambüchen.

Hambüchen na zijn gouden oefening (Pro Shots / Action Images)
Hambüchen na zijn gouden oefening (Pro Shots / Action Images)

KNHB en bondscoach Annan spreken vertrouwen in elkaar uit

Bij de door de KNHB georganiseerde huldiging van de Oranje Dames in Scheveningen werd zowel door bondscoach Alyson Annan als door de voorzitter van de KNHB Erik Cornelissen aangestuurd op het aanblijven van Annan als bondscoach. Nog niets is 100% zeker, maar Annan ziet het zeker zitten om door te gaan. ‘In onze korte voorbereiding hebben we zoveel progressie geboekt. Die lijn wil ik doortrekken.’ Op haar black-out in de halve finale (na afloop van het 4e kwart zei ze tegen de Oranje Dames dat ze nog 15 minuten scherp moesten zijn, maar er moesten shoot-outs worden genomen, red.) moeten we ons niet blindstaren, vindt ze. "Ik ben ook maar een mens. En er zijn juist zóveel dingen heel goed gegaan."

Alyson Annan riep de speelsters in de Scheveningse strandtent 1 voor 1 het podium op met een persoonlijke toespraak. Een mooi en vaak emotioneel moment voor zowel de coach als de speelsters. "Bijzonder om je gevoel zo te kunnen uitspreken naar de speelsters", vond de bondscoach. Ze roemde bijvoorbeeld Naomi van As. "Je bent een bijzonder mens, en wat zullen we je missen. De vrolijkheid en plezier die jij in het team brengt. Je bent een fantastische speelster en hebt het beste voor het laatst bewaard." Alleen van Van As is tot nu toe duidelijk dat ze een punt achter haar internationale carriere zet. Bij de andere speelsters zei Annan dan ook veelvuldig: "Ik hoop dat ik nog veel jaren met je samen mag werken."

Betekent dat dan ook dat Annan, wiens contract tot en met de Spelen liep, doorgaat? "Dat kan ik nog niet met 100% zekerheid zeggen", stelt de bondscoach. "We gaan nog evalueren, dus daar ga ik nu nog geen uitspraken over doen." De KNHB leek daar echter wel op aan te sturen. Voorzitter Erik Cornelissen zei in zijn speech "deze lijn graag door te trekken met Alyson", en ook commissaris Tophockey Dames Marjolein Bolhuis had enkel lovende woorden voor de bondscoach over.

Annan is zelf in ieder geval ook niet van plan een punt achter haar bondscoachcarrière te zetten. "Ja, ik wil door. Ik heb nu 9 maanden voorbereiding gehad met de meiden, waarin we ongeveer 4,5 maand bij elkaar waren. Als je kijkt naar de progressie die we nu al hebben geboekt, dan wil ik dat echt doorzetten."

De spanning, die ook wanneer je de wedstrijden op tv zag al flink was, was voor Annan tijdens de wedstrijden enorm groot. "Als de speelsters eenmaal op het veld staan heb je weinig invloed meer. Technisch en tactisch is het klaar, staat het. Los van soms een aanpassing of een cornervariant. Maar je kunt als coach weinig meer doen. Dat is energievretend, echt waar. Je beleeft het heel intens."

Vond de oud-international van Australië Annan de Olympische Spelen zwaarder als speelster of als coach? "Als coach. 100%", stelt ze beslist. "Je gaat meteen na de wedstrijd, terug in het dorp, weer aan de slag met de volgende wedstrijd. Als speelster krijg je tijd om te herstellen, dat is belangrijk. Als coach heb je geen tijd om te herstellen, althans, ik heb mezelf die tijd niet gegund. Behalve de dag voor de finale, toen heb ik even rust gepakt. Achteraf gezien heb ik me wel bijna overwerkt, al is dat misschien niet het goede woord. Je bent gewoon volledig in dienst van het team."

KNHB en Alyson Annan spreken vertrouwen in elkaar uit (Pro Shots / Action Images)
KNHB en Alyson Annan spreken vertrouwen in elkaar uit (Pro Shots / Action Images)

Wellicht was dat ook de oorzaak van de black-out die Annan had tijdens de halve finale. Toen de wedstrijd beslist moest worden op shoot-outs had de coach even het idee dat er nog een kwart gespeeld moest worden. Annan: "Er waren een aantal factoren waardoor ik heel even dacht: ‘wow, wat is dit.’ De klok gaf aan dat er nog een 4e kwart gespeeld moest worden. De hitte, de spanning, ik weet het niet. Voor 5 seconden was ik in de war. Ik ben ook maar een mens.’ Maar, benadrukt Annan: die wedstrijd was uitgecoached. ‘De klus was klaar. We hadden afgesproken dat ik niks meer zou zeggen bij de shoot-outs, dat de speelsters dat zelf zouden doen."

Een momentopname van een ongelukkig moment, waar we ons volgens Annan niet op moeten blindstaren. "Kijk ook naar de goede dingen. We hebben in korte tijd zoveel progressie geboekt. Het team is zo hecht geworden. De mensen die erbij betrokken zijn weten dat en zien dat ook."

"Als het team wint, wint het team. En als het team verliest, verliest de coach", stelt de bondscoach enigszins bitter. Met andere woorden: als het team wint is het de verdienste van de spelers, maar als er wordt verloren is het de schuld van de coach. "Zo is het in de sport, en dat wist ik ook van tevoren."

Ze is in ieder geval enorm trots op het team dat er stond in Rio, stelt de bondscoach. "Dat was ik meteen na de laatste wedstrijd al. We hebben niet de gewenste medaille meegenomen, maar we hebben in de finale wel op de gewenste manier gespeeld. Maar om echt trots te zijn op het zilver, daar moet je me even tijd voor geven."

Nu is het in ieder geval tijd om uit te rusten. "Daar ben ik aan toe, en de meiden ook. We laten het nu even zoals het is, en dan gaan we daarna evalueren." Als we de speech van de geëmotioneerde captain Maartje Paumen moeten geloven kan in ieder geval al gezegd worden dat het team over het algemeen blij is met Annan. Paumen: "Je trof ons in oktober slechter aan dan dat je had gedacht. Maar in die korte tijd heb je de groep zo dicht bij elkaar weten te brengen. Ik, en het hele team, zijn je enorm dankbaar voor wat je hebt gedaan. Je raakt de juiste snaar bij ons."

Vrouw (50) al 15 maanden zwanger

Linda Reeves heeft een flink probleem. De vijftigjarige vrouw uit het Engelse Milton Keynes is namelijk in blijde verwachting. En dat al vijftien maanden lang, zo beweert ze zelf.

De negenvoudige moeder is er heilig van overtuigd dat ze al bijna anderhalf jaar zwanger is. Ze voelt de baby namelijk schoppen en draaien in haar buik. Ook houdt ze vol het hartje van de kleine te hebben gehoord. Omdat ze dus al meer dan een halfjaar over tijd zou zijn, gelooft ze nu dat de kleine buiten haar baarmoeder leeft.

Volgens de artsen is de vrouw een fantast. "U bent gewoon een dikzak", luidde de conclusie van de dokter, nadat Reeves vijf echo's had ondergaan.

"Niemand neemt me serieus!", jankt de Engelse. "Ik heb al negen kinderen geworpen, dus ik weet hoe het voelt om zwanger te zijn."

"Ik vertoon alle symptomen van zwangerschap. Ik heb last van ochtendmisselijkheid, rugpijn en vermoeidheid. Ik blijf gewoon mijn gynaecoloog lastigvallen tot ik zekerheid heb."

Hieronder een foto van de vermeende babybuik:

Geld Johnny Depp direct naar goede doelen

Johnny Depp is zo vol lof over zijn ex Amber Heard dat hij de cheques van de echtscheidingsschikking rechtstreeks doorstuurt naar de goede doelen die Amber selecteerde. Dat meldt TMZ.

Na de scheiding maakte de actrice bekend dat ze de 7 miljoen dollar (6,2 miljoen euro) die ze kreeg toegewezen doneert aan een kinderziekenhuis en aan een stichting die geweld tegen vrouwen bestrijdt. Een woordvoerder van Depp vertelt aan de entertainmentwebsite: "Johnny is diep geraakt door Ambers vrijgevigheid om haar geld te schenken aan deze doelen. Hij heeft de eerste van de paar cheques woensdag uit naam van Amber naar dezelfde doelen gestuurd."

Johnny en Amber gingen eind mei uit elkaar na een huwelijk van vijftien maanden. Amber beweerde dat Johnny haar tijdens deze periode meerdere keren heeft mishandeld.

Geld Johnny Depp direct naar goede doelen
Geld Johnny Depp direct naar goede doelen (Foto: BuzzE)

Reddingsbrigade plaatst boei in mui Egmond

Bij Egmond aan Zee is donderdagochtend een muienboei geplaatst als extra waarschuwing voor sterke stroming in het zeewater. Dat meldt de reddingsbrigade van de Noord-Hollandse kustplaats. Het gaat om een proef die vorige week is aangekondigd.

De boei ligt in de muistroom om duidelijk aan te geven waar in zee het gevaarlijk is. Ook zijn twee vlaggen geplaatst aan het begin en einde van de mui. Strandgangers mogen niet de zee in tussen de twee zogenoemde beachflags.

De sterke stroming in de mui zorgt voor gevaarlijke situaties: deze maand verdronken een meisje van zeventien en een vijftienjarige jongen.

Muien zijn sterke aflandige stromingen tussen twee zandbanken die zwemmers ver de zee in kunnen zuigen.

Reddingsbrigade plaatst boei in mui Egmond
Reddingsbrigade plaatst boei in mui Egmond (Foto: ANP)

Cillessen voor vijf jaar naar FC Barcelona

Jasper Cillessen is speler van FC Barcelona. De doelman komt over van Ajax.  De doelman vloog woensdagavond nog vanuit Rostov aan de Don naar Barcelona. Even daarvoor was hij met Ajax uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League.

In zijn bericht laat hij weten dat hiermee een droom uitkomt. "Van De Treffers naar NEC, naar Ajax, naar FC BARCELONA! Dromen komen uit!", om daar vervolgens nog de clubkreet Mes que un club (Meer dan een club) aan toe te voegen.

In Camp Nou wordt Cillessen de opvolger van de naar Manchester City vertrokken Claudio Bravo. De Chileense doelman tekent op korte termijn een contract bij de Engelse grootmacht.

Het is de bedoeling dat de Oranje-international tweede doelman wordt achter eerste keus Marc-André ter Stegen. De Duitse doelman is net weer fit voor het uitduel met Athletic Club van aankomende zondag, zodat het er niet op lijkt dat Cillessen gelijk zal debuteren namens de Catalanen.

Kofi Annan op de koffie bij Rutte en Koenders

Voormalig secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties brengt vanaf maandag een tweedaags bezoek aan Nederland. Hij spreekt onder anderen met premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Rutte en Annan zullen het hebben over de aanpak van gewelddadig extremisme en migratie. In het gesprek met Koenders staat het Nederlands buitenlandbeleid op de agenda.

Annan is de oprichter van de Kofi Annan Foundation. Die organisatie probeert politici te mobiliseren om bedreigingen voor de vrede en mensenrechten tegen te gaan. Nederland werkt samen met de Kofi Annan Foundation.

Kofi Annan op bezoek bij Rutte en Koenders
Kofi Annan op bezoek bij Rutte en Koenders (Foto: ANP)

Inkomsten uit publieke cloud gaan verdubbelen

West-Europese bedrijven zullen in 2020 meer dan 34 miljard euro verdienen met diensten in de publieke cloud. Dat is meer dan twee keer zo veel als de 13 miljard euro van vorig jaar. Per jaar groeit de sector met ongeveer 21 procent, blijkt uit onderzoek van het bureau IDC.

West-Europa heeft een vijfde van de wereldmarkt in handen. Over de hele wereld zal de publieke cloud meer dan 172 miljard euro opleveren. Nutsbedrijven, verzekeraars en fabrieken zullen hun inkomsten in de komende vijf jaar het snelst zien stijgen, verwacht IDC.

Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk zijn de grootste cloud-markten. Ierland, Zweden en Zwitserland zullen flink groeien.

Inkomsten uit publieke cloud gaan verdubbelen
Inkomsten uit publieke cloud gaan verdubbelen (Foto: BuzzT)

Na sociaal plan minder loon bij nieuwe baan

Een sociaal plan helpt bij het zoeken naar een nieuwe baan, maar werknemers verdienen in die nieuwe betrekking dan wel vaak minder. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat donderdag is gepubliceerd.

Een verklaring voor het lagere loon is dat mensen minder gaan werken, omdat ze een ontslagvergoeding ontvangen. Daardoor gaat het maandelijkse salaris naar beneden. Het hoeft echter niet te betekenen dat het uurloon ook naar beneden gaat, aldus het CPB.

Sociale plannen helpen het verlies van een baan door een massaontslag te verzachten. Vaak bevatten ze een ontslagvergoeding en hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Mensen met een sociaal plan vinden vaker direct werk dan mensen die door een faillissement hun baan verliezen en geen hulp krijgen. Een verklaring hiervoor is dat bij een sociaal plan de hulp bij het zoeken naar nieuw werk vaak al begint voordat iemand daadwerkelijk op straat staat.

Na sociaal plan minder loon bij nieuwe baan
Na sociaal plan minder loon bij nieuwe baan (Foto: ANP)

Onderzoek naar effect bosbrand op klimaat

Een internationaal team van wetenschappers, onder meer van de TU Delft, Wageningen Universiteit en het KNMI, gaat onderzoeken wat de invloed is van bosbranden op wolkenvorming en klimaatverandering. Het onderzoek wordt volgende maand uitgevoerd op het eiland Ascension, in het zuiden van de Atlantische Oceaan.

De wetenschappers brengen met behulp van satelliet-, grond- en vliegtuigmetingen de eigenschappen van wolkendruppeltjes en rook gedetailleerd in kaart. De metingen worden onder meer gedaan met laserlicht. "Ze kunnen samen met de vliegtuigmetingen inzicht geven hoe wolkendruppeltjes veranderen onder de aanwezigheid van kleine asdeeltjes", zei onderzoeker Martin de Graaf van de TU Delft en het KNMI donderdag.

Boven de Atlantische Oceaan zijn volgens de onderzoekers heel veel deeltjes aanwezig in de vorm van rook van bosbranden in Afrika, die ontstaan tijdens de droge periode van de moesson. Afrika produceert ongeveer de helft van de wereldwijd aanwezige rook uit bosbranden en is daarmee veruit de grootste bron. De piek van branden en rook is in augustus en september.

De atmosfeer van de aarde is altijd voor zo'n 60 procent bedekt met wolken. Daardoor kan een verandering daarin aanzienlijke gevolgen hebben voor het klimaat, omdat wolken voor een belangrijk deel de temperatuur regelen.

Onderzoek naar effect bosbrand op klimaat
Onderzoek naar effect bosbrand op klimaat (Foto: ANP)

Desmond Tutu in ziekenhuis opgenomen

Bisschop Desmond Tutu, Nobelprijswinnaar en bekend tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika, is woensdag in het ziekenhuis opgenomen voor de behandeling van een infectie.

De 84-jarige gepensioneerde Anglicaanse aartsbisschop moet twee weken in het ziekenhuis in Kaapstad blijven, meldde zijn dochter Thandeka Tut Gxashe. Vorig jaar werd Tutu voor eenzelfde behandeling in het ziekenhuis opgenomen.

Om welke infectie het gaat werd niet bekendgemaakt. In 1997 werd er bij Tutu prostaatkanker geconstateerd. In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug. In juli van dit jaar was hij nog wel te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale AIDS Conferentie. Hij zag er uitgemergeld uit, maar was intellectueel scherp als altijd.

Desmond Tutu in ziekenhuis opgenomen
Desmond Tutu in ziekenhuis opgenomen (Foto: ANP)

Lady Gaga doneert aan slachtoffers Italië

Net zoals menig andere ster op social media is Lady Gaga begaan met de overlevenden van de aardbeving in Italië. Het lot van de nabestaanden gaat de zangeres echter zo aan het hart dat ze besloot om ook geld te doneren.

"Ik bid voor de mensen in Italië die lijden als gevolg van de aardbeving. Mijn familie zal een donatie doen om deze mooie steden bij de wederopbouw te helpen", schrijft ze op Twitter. Lady Gaga heeft Italiaanse voorouders: haar echte naam is Stefani Germanotta. Haar ouders hebben een Italiaans restaurant in New York. Hoeveel de dertigjarige ster overmaakt is niet bekend.

Een week geleden was Gaga getroffen door het leed als gevolg van de overstromingen in Louisiana. Ook toen beloofde ze geld over te maken naar hulporganisaties. Op Twitter riep ze haar fans op om ook te doneren.

Lady Gaga doneert aan slachtoffers Italië
Lady Gaga doneert aan slachtoffers Italië (Foto: BuzzE)

Roger Hodgson wederom in Carré

Roger Hodgson komt weer naar Nederland. Een bezoek aan ons land beviel de medeoprichter van de rockgroep Supertramp zo goed dat hij in mei 2017 weer twee keer op het podium van het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam staat.

Vorig jaar september stond de singer-songwriter nog tweemaal in het uitverkochte theater aan de Amstel. Hij sloot hiermee zijn wereldtournee Breakfast in America af. Hodgson speelde veertien jaar bij Supertramp en is verantwoordelijk voor nummers als Dreamer, Give a Little Bit en The Logical Song.

De kaartverkoop voor de twee concerten in mei 2017 begint vrijdag.

We Happy Few

We Happy Few is een survivalgame met een bijzonder verhaal. Het speelt zich af in een alternatieve geschiedenis waarin het Duitse Rijk het Verenigd Koninkrijk heeft veroverd, en de bevolking van het fictieve eiland Wellington Wells werd gedwongen tot afschuwelijke daden, met massale depressies als gevolg. De game wordt ontwikkeld door indie-studio Compulsion Games, ondersteund door Microsoft, en kreeg sinds vorige maand een Early Access-versie waar we mee aan de slag konden.

Opnieuw drukte op wegen naar stranden

Door het tropische weer begint het donderdagochtend behoorlijk druk te worden op de wegen richting de Nederlandse badplaatsen. Vooral de Zeeuwse stranden zijn in trek. Zo staat op de A58 richting Vlissingen bij Bergen op Zoom al 10 kilometer file, meldt de ANWB.

Ook op de N-wegen naar Zandvoort en de badplaatsen daarboven neemt de drukte flink toe. De komende dagen blijft het warm in Nederland.

Opnieuw drukte op wegen naar stranden
Opnieuw drukte op wegen naar stranden (Foto: ANP)

Horde bij visumvrij reizen naar EU in de maak

Reizigers vanuit landen die geen visum nodig hebben voor de Europese Unie moeten in de toekomst wellicht toestemming vragen om binnen te komen. De Europese Commissie werkt aan een voorstel dat is gebaseerd op het Amerikaanse ESTA-systeem, waarbij tegen betaling van 14 dollar online een aanvraag kan worden gedaan.

Al in 2011 liet Brussel een studie uitvoeren naar het Electronic System for Travel Authorisation (ESTA). In het licht van een betere beveiliging van de Europese buitengrenzen stelden de Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken eerder deze week voor hier werk van te maken. Het voorstel wordt in het najaar verwacht.

Landen als Canada en Australië hebben een soortgelijk systeem. Tientallen landen zijn vrijgesteld van de visumplicht voor het Schengengebied waarin vrij kan worden gereisd, zoals bijvoorbeeld Maleisië, Paraguay, Israël en Japan.

Horde bij visumvrij reizen naar EU in de maak
Horde bij visumvrij reizen naar EU in de maak (Foto: ANP)

PvdA'er Bouwmeester stopt na verkiezingen

PvdA'er Lea Bouwmeester keert na de verkiezingen niet terug de Tweede Kamer. Ze laat weten dat ze na tien jaar tijd iets anders wil gaan doen.

De zorgwoordvoerster voor de PvdA wil zich naar eigen zeggen blijven inzetten voor kwetsbare mensen, maar dan in de maatschappij. "De rode draad is altijd geweest om op te komen voor de mensen die niet de sterkste stem hebben", aldus de 36-jarige Bouwmeester.

Als Kamerlid werkte ze onder meer aan het verhogen van de leeftijdgrens voor alcoholgebruik. Ook is ze een groot voorstander van transparant lobbyen.

PvdA'er Bouwmeester stopt na verkiezingen
PvdA'er Bouwmeester stopt na verkiezingen (Foto: ANP)

Max Verstappen heeft eigen app

Max Verstappen heeft een eigen app, voor iOS- en Android-telefoons. Daarin staan het laatste nieuws over de Nederlandse Formule 1-coureur, berichten op social media, kalenders en statistieken.

Verstappen heeft ook een nieuwe website en een nieuwe webshop. Bovendien is een nieuw logo voor hem gemaakt.

De uitingen zijn donderdag gepresenteerd, een paar dagen voor de Grand Prix van België. Die race trekt altijd duizenden Nederlandse fans. Verstappen is geboren en getogen in België, waar zijn moeder vandaan komt.

Max Verstappen heeft eigen app
Max Verstappen heeft eigen app (Foto: BuzzT)

Turkije stuurt extra tanks naar Syrië

Turkije heeft ten minste negen extra tanks naar het noorden van Syrië gestuurd. Het voert een operatie uit om troepen van Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit het gebied rond de Noord-Syrische stad Jarablus. Dat hebben ooggetuigen donderdag gemeld. De operatie moet tevens verhinderen dat Koerdische milities gebied veroveren.

Een Turkse regeringsofficial meldde dat er meer dan twintig Turkse tanks op het grondgebied van Syrië actief zijn en dat indien nodig aanvullend militair en ander materieel wordt ingezet.

"We gebruiken constructievoertuigen om wegen te heropenen en we hebben er de komende dagen mogelijk meer van nodig", aldus de Turkse official. "En we gebruiken ook pantservoertuigen als dat nodig is."

Zwarte rookwolken
De inzet maakt deel uit van de operatie van door Turkije gesteunde rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA), die woensdag Jarablus heroverden. Zij werden daarbij geholpen door Turkse tanks en commando's en Turkse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Het geluid van geweervuur was donderdagmorgen goed te horen vanaf de heuvels aan Turkse zijde die uitkijken over Jarablus. Zwarte rookwolken hingen over de stad.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bevestigde woensdag de inname van de stad. Hij beschreef het tweeledige doel van de operatie, namelijk het verdrijven van IS en het stoppen van de terreinwinst door de Koerdische YPG-milities, die Turkije grote zorgen baart. De Verenigde Staten steunen de YPG juist in de strijd tegen IS.

Turkije stuurt extra tanks naar Syrië
Turkije stuurt extra tanks naar Syrië (Foto: ANP)

'Zeilmeisje' Laura leert jongeren zeezeilen

Een nieuwe stichting gaat jongeren vertrouwd maken met zeezeilen over lange afstanden. Het is een initiatief van Nederlandse watersporters en Laura Dekker, die bekend werd als het jongste meisje ooit dat in haar eentje om de wereld zeilde.

De Laura Dekker World Sailing Foundation presenteert zich volgende week tijdens de HISWA te Water in Amsterdam. De stichting is van plan Laura's tweemaster Guppy aan te schaffen en die als oefenschip in te zetten voor de opleiding.

'Zeilmeisje' Laura werd in 2012 de jongste zeiler die solo de wereld heeft rondgevaren. Ze vertrok op 18 augustus 2010 uit het Portugese Portimão en 'finishte' op Sint Maarten op 21 januari 2012. Bij vertrek was ze veertien, bij aankomst inmiddels zestien jaar.

Aan de recordpoging ging een langdurige strijd met de Nederlandse autoriteiten vooraf. Ze zou destijds te jong zijn geweest om de school te verruilen voor een solozeiltocht. Dekker woont tegenwoordig in Nieuw-Zeeland.

'Zeilmeisje' Laura leert jongeren zeezeilen
'Zeilmeisje' Laura leert jongeren zeezeilen (Foto: ANP)

Studentenleven is voortaan cultureel erfgoed

Het studentenleven en de gewoonten en tradities bij studentenverenigingen gaan deel uitmaken van ons cultureel erfgoed. Volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), die de voordracht heeft gedaan, gaat het om "een levende, dynamische cultuur die de sociale cohesie bevordert en belangrijk is voor de identiteit van veel studenten in Nederland".

Bij tradities en mores onder studenten horen zaken als ontgroeningsrituelen, het opnemen van studenten van verschillende opleidingen in officiële studentenverenigingen en geregeld met elkaar borrelen. Het studentenleven prijkt vanaf nu officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

De LKvV vertegenwoordigt 48 studentenverenigingen in de twaalf universiteitssteden. Sommige van die verenigingen bestaan al zo'n tweehonderd jaar.

Studentenleven is voortaan cultureel erfgoed
Studentenleven is voortaan cultureel erfgoed (Foto: ANP)

Trucker rijdt vrouw dood tijdens Pokémon Go

Een Japanse vrachtwagenchauffeur die tijdens het rijden het spelletje Pokémon Go speelde, heeft een voetgangster doodgereden en een andere vrouw verwond.

De man werd gearresteerd wegens gevaarlijk rijgedrag. Hij verklaarde tegen de politie te zijn afgeleid door de populaire game.

Een woordvoerder van de ontwikkelaar van Pokémon Go, Niantic Inc., zegt dat er in de app een veiligheidsmodule is ingebouwd, die vanaf een bepaalde snelheid controleert of de speler een auto bestuurt of niet. Hij wilde niet zeggen of er nog meer veiligheid wordt ingebouwd naar aanleiding van dit incident. Hij bood zijn medeleven aan aan de nabestaanden.

De populariteit van de game veroorzaakt over de hele wereld overlast en gevaarlijke situaties. Spelende mensen worden beroofd van hun telefoon en ze bestormen parken en stranden. In Guatemala werd een gamende tiener doodgeschoten terwijl hij in een huis inbrak om een pokémon te vangen.

Trucker rijdt vrouw dood tijdens Pokémon Go
Trucker rijdt vrouw dood tijdens Pokémon Go (Foto: BuzzT)

Linux-bedenker Torvalds gaf bijna op

Besturingssysteem Linux viert donderdag zijn 25e verjaardag. Maar het had die mijlpaal bijna niet gehaald. Ongeveer vijftien jaar geleden werd het systeem groot en onhandelbaar. Een nieuwe opzet loste de problemen uiteindelijk op, maar Linus Torvalds, de man achter Linux, stond op het punt de handdoek in de ring te gooien. Dat zegt hij op de site van de Linux Foundation.

"Het proces was een ramp. Dat was waarschijnlijk de enige keer in de geschiedenis waarop ik dacht: dit werkt niet. Terugkijkend had dat het moment kunnen zijn waarop ik het gewoon opgaf", zegt de 46-jarige Fin.

Linux begon klein, op een studentenkamer in Helsinki. "Gewoon een hobby, het wordt niet groot en professioneel", schreef Torvalds op 25 augustus 1991 op Usenet. Hij wilde kijken waar hij toe in staat was. Dat was een bijzondere tijd, zegt hij nu. "Zelfs bij het kleinste teken van leven dacht ik: wow, ik heb deze machine onder de knie. Je raakt opgewonden omdat je een letter op je scherm ziet."

Tegenwoordig loopt Linux soepel, zegt Torvalds. Het systeem heeft 22 miljoen regels code en meer dan 5000 ontwikkelaars. Torvalds hoeft niet meer zoveel te doen.

Linux-bedenker Torvalds gaf bijna op
Linux-bedenker Torvalds gaf bijna op (Foto: BuzzT)

Leven van Britney Spears verfilmd

Er is een televisiefilm over het leven van Britney Spears in de maak.

De Australische actrice Natasha Bassett, die eerder te zien was in Hail, Caesar! gaat de popzangeres spelen in de film. Volgens The Wrap volgt de film het leven van Britney van het moment dat zij als tiener beroemd werd, tot aan haar recente succesvolle terugkeer naar het sterrendom.

De film, die simpelweg Britney gaat heten, duikt ook in de periode waarin het minder goed ging met de zangeres. In 2007 doken beelden op waarin te zien was hoe Britney haar hoofd kaal schoor. Vlak daarna werd ze opgenomen in een kliniek. Ze verloor de voogdij over haar kinderen en moest ze de zeggenschap over haar eigen financiën overdragen aan haar vader.

De productie voor de twee uur durende film gaat in het najaar van start. De zangeres zelf is niet bij het project betrokken. Britney wordt in 2017 uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

Leven van Britney Spears verfilmd
Leven van Britney Spears verfilmd (Foto: BuzzE)

Deze zomer in top 10 van warmste zomers ooit

De warme laatste dagen van augustus zorgen ervoor dat deze zomer een plaatsje krijgt in de top tien van warmste zomers. Sinds het begin van de metingen in 1901 waren er maar acht zomers warmer, meldt Weeronline donderdag.

"Het blijft tot en met zondag zeer warm. In het zuidoosten en oosten van het land rijgen de tropische dagen zich aaneen en is sprake van een regionale hittegolf." Donderdag kan volgens het weerbureau de warmste 25 augustus ooit worden. Lokaal stijgt het kwik naar 34 graden.

Het aantal zogenoemde mooiweerdagen - tot nu toe 22 tegen normaal 32 - laat wel zien dat deze zomer niet bijzonder fraai was. Op mooiweerdagen is het droog, schijnt de zon minimaal de helft van de tijd en ligt de maximumtemperatuur hoger dan normaal.

Deze zomer in top 10 van warmste zomers ooit
Deze zomer in top 10 van warmste zomers ooit (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 33 - Tales of Besteria

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 32 in 2016 (15 augustus tot en met 21 augustus).

De eerste week na feestdagen gaat traditioneel gezien gepaard met dalingen. Ook deze week zien we dus voornamelijk dalingen met als enige hootepunt de release van Tales of Besteria.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Tales of Berseria PS4 173.537 x 173.537
2 Tales of Berseria PS3 76.186 x 76.186
3 Yo-Kai Watch 3: Sushi / Tempura 3DS 62.343 -33% 1.120.378
4 Dragon Ball: Fusions 3DS 18.343 -42% 127.652
5 Puzzle & Dragons X: God Chapter / Dragon Chapter 3DS 16.370 -15% 144.106
6 Kirby: Planet Robobot 3DS 12.365 -20% 407.297
7 Minecraft: Wii U Edition Wii U 9.786 +18% 91.410
8 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS  9.353 -9% 2.871.259
9 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  8.155  -11% 223.510
10 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U  7.297  -17% 81.445
11 Collar x Malice PSV  7.271 x 7.271
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 6.459 -5% 854.061
13 Splatoon Wii U  5.772 -8% 1.452.067
14 Toukiden 2 PSV 5.434

-34%

86.122
15 Ratchet & Clank PS4 5.114 -81% 32.648
16 Etrian Odyssey V: The End of the Long Myth 3DS 4.636 -63% 109.676
17 Sumikko Gurashi: Mura o Tsukurundesu 3DS 4.436 -21% 42.977
18 12-Sai. Koisuru Diary 3DS 4.099 -26% 24.459
19 Toukiden 2 PS4  3.756 -43% 68.275
20 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS 3.626 +3% 81.823

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 28.807 30.892 887.253 21.073.255
PS4 17.596 17.433 811.878 3.112.958
PSV 10.027 11.240 547.998 5.141.396
Wii U 4.702 5.593 226.718 3.247.381
PS3 1.192 1.064 44.844 10.432.924
Xbox One 52 56 3.645 67.536

Verzekeraars: lik-op-stukbeleid fraudeurs

Wie door zijn of haar verzekeraar wordt betrapt op fraude, kan voortaan een boete krijgen van 532 euro. De maatregel is bedoeld om verzekeringsfraude harder aan te pakken en potentiële fraudeurs te ontmoedigen. Met het bedrag hoopt het Verbond van Verzekeraars onderzoekskosten te dekken.

"Het is lik-op-stukbeleid. Wie fraudeert, krijgt nu direct de rekening gepresenteerd", aldus directeur Richard Weurding donderdag. Naast een boete opleggen zal de verzekeraar het ten onrechte uitgekeerde geld terugvorderen en bovendien wordt aangifte gedaan.

In 2015 werden 8336 gevallen vastgesteld waarbij was gesjoemeld met verzekeringen, ruim 7 procent meer dan in het jaar ervoor.

Verzekeraars: lik-op-stukbeleid fraudeurs
Verzekeraars: lik-op-stukbeleid fraudeurs (Foto: ANP)

Dode in woning Spijkenisse gevonden

De politie heeft donderdagochtend een dode gevonden in een woning aan de Gouwestraat in Spijkenisse. De politie gaat uit van een misdrijf, laat een woordvoerder weten.

Degene die de politie alarmeerde is in diezelfde woning aangehouden. Omdat de familie nog moet worden ingelicht, geeft de politie pas later meer informatie over het slachtoffer en de verdachte.

Dode in woning Spijkenisse gevonden
Dode in woning Spijkenisse gevonden (Foto: ANP)

Fajah Lourens op KamaSutrA

Onder meer Fajah Lourens en Phalerieau (beter bekend als presentator Valerio) nemen plaats achter de draaitafels op KamaSutrA Erotic Festival. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

KamaSutrA staat vooral bekend als beurs maar voor de komende editie transformeert het evenement naar een festival. "En daar horen dj's bij", zegt festivalmanager Mariska van den Hout. "Met de transformatie van een beurs naar een festival hopen we een nieuwe doelgroep te bereiken. Daar horen bekende namen bij. Fajah Lourens is daar een goed voorbeeld van. Het grote publiek kent haar vooral als actrice, maar ze is ook als dj actief en past bij ons concept."

Ook in de boekwinkel is voormalig soapie Fajah momenteel te vinden: haar bestseller Killerbody wordt uitgebracht in vijftig landen en krijgt bovendien een vervolg. KamaSutrA is het grootste erotische lifestyle-festival in Nederland en vindt van 30 september tot en met 2 oktober plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Fajah Lourens op KamaSutrA
Fajah Lourens op KamaSutrA (Foto: BuzzE)

'Koopkracht ouderen wordt gerepareerd'

Het is de VVD en PvdA gelukt om de koopkracht van ouderen voor volgend jaar te repareren. Dat melden bronnen naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf donderdag.

Zowel mensen met alleen AOW als met een aanvullend pensioen houden extra geld over. Hoe groot de plus uitpakt is nog niet duidelijk. De definitieve cijfers worden bekend met Prinsjesdag.

Volgens ramingen van het CPB stijgt de koopkracht van werkenden volgend jaar naar verwachting met 1,1 procent, maar uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden zouden er waarschijnlijk op achteruitgaan met 0,7 procent. Het kabinet liet twee weken geleden weten hier iets aan te willen doen.

Donderdag is er overleg over de begroting. Daar spreekt de coalitie nog over de eenverdieners, die er volgens berekeningen ook op achteruit zouden gaan

'Koopkracht ouderen wordt gerepareerd'
'Koopkracht ouderen wordt gerepareerd' (Foto: ANP)

Harvest Moon-bedenker werkt aan Birthdays

Arc System Work en Harvest Moon-bedenker Yasuhiro Wada werken aan een nieuwe game voor PlayStation 4. De game heet Birthdays (staat nog niet vast) en laat je een eigen omgeving maken waaraan wezens zich over de tijd heen aanpassen.

Evolutie dus. Voorbeelden die zijn gegeven is het verhogen van land om bergen te maken of juist kuilen te graven om water te verzamelen. Over de tijd heen worden er dieren geboren die zich aan jouw land hebben aangepast. Screenshots van jouw wereld kunnen gedeeld worden via de Share-functie. 

Voorlopig is de game alleen aangekondigd voor Japan en lanceert daar op 19 januari 2017.

Birthdays

Aantal ongeldige examens flink toegenomen

De onderwijsinspectie heeft bij de eindexamens in het voortgezet onderwijs 1370 examens en rekentoetsen gedeeltelijk of helemaal ongeldig verklaard. Dat zijn er veel meer dan vorig jaar, toen ging het om 850 gevallen van ongeldig verklaard examenwerk. Dat meldde de Inspectie van het Onderwijs donderdag.

Niet altijd ligt de schuld bij de scholen: zo kan een stroomstoring de oorzaak zijn of het onwel worden van een leerling. Maar vaak is het wel te wijten aan slordigheden van de school, zoals een onjuiste exameninstructie of als verkeerde examens zijn uitgedeeld.

Scholen hebben in 2016 bij de inspectie 607 onregelmatigheden gemeld rond de afname van eindexamens. De dienst benadrukt dat "verreweg de meeste scholen de eindexamens op een zorgvuldige manier afnemen".

Aantal ongeldige examens flink toegenomen
Aantal ongeldige examens flink toegenomen (Foto: ANP)

Dodental aardbeving Italië stijgt tot 247

Het dodental na de aardbeving in Italië is in de nacht van woensdag op donderdag opgelopen tot 247. Dat bericht het persbureau ANSA op basis van de Italiaanse autoriteiten. Het aantal doden is daarmee met bijna honderd gestegen.

Italië werd donderdagochtend (rond 05.17 uur) opgeschrikt door een flinke naschok. Die had een kracht van 4,5 en was onder meer te voelen in de regio's Marche en Lazio. Van de omgekomen slachtoffers zijn er 190 in de provincie Rieti gevonden en nog eens 57 in Ascoli Piceno.

Reddingswerkers zijn heel de nacht bezig geweest om mensen onder het puin vandaan te halen. Door de beving raakten duizenden mensen hun huis kwijt. De reddingsdiensten hadden tentenkampen opgezet om de nacht in door te kunnen brengen.

Dodental aardbeving Italië stijgt tot 247
Dodental aardbeving Italië stijgt tot 247 (Foto: ANP)

Little Nightmares

Als kind was je voor van alles bang. Dat er een slang uit je doucheputje zou komen, er een monster onder je bed zou zijn of dat je gedwongen spruitjes moest eten. Tarsier Studios heeft de angsten van kinderen als thema gepakt en deze in een wel erg sfeervolle horror-platformer gezet. Little Nightmares is een puzzelplatformer waar je nachtmerries werkelijkheid worden.

Jonge gevangenen klagen makers Empire aan

Twee voormalige bewoners van een jeugdgevangenis in Chicago, klagen de makers van serie Empire aan.

De inrichting werd in de zomer van 2015 drie keer gebruikt voor opnames van het tweede seizoen van de show. Op de in totaal vijftien draaidagen konden volgens de aanklacht de gevangenen niet naar school, werd familiebezoek verzet en konden de jonge delinquenten alleen terecht op de luchtplaats en in een beperkt aantal gemeenschappelijke ruimtes binnen.

De jonge ex-bajesklanten noemen de omstandigheden extreem en schandelijk. "Dit gedrag komt voort uit machtsmisbruik. Er werd gehandeld met de intentie om zware emotionele stress bij de kinderen te veroorzaken, of met minachting voor de kans daarop."

Volgens Deadline eisen de tieners een schadevergoeding voor zichzelf en de vierhonderd andere bewoners. Ze zouden daarbij in ieder geval de winst op het oog hebben die zender FOX maakte op de twee afleveringen waarvoor werd gefilmd in de gevangenis.

Jonge gevangenen klagen makers Empire aan
Jonge gevangenen klagen makers Empire aan (Foto: BuzzE)

Politie beëindigt aanval universiteit Kabul

De Afghaanse veiligheidsdiensten hebben donderdag na uren een einde kunnen maken aan een aanval op een Amerikaanse universiteit in de hoofdstad Kabul.

In het gebouw waren meer dan vijfhonderd studenten aanwezig toen de schutters binnendrongen. De aanval begon met schoten en een explosie, vermoedelijk veroorzaakt door een autobom. Speciale eenheden omsingelden het gebouw en gingen de universiteit binnen.

De aanval leidde tot veel paniek. Studenten probeerden te vluchten en sprongen onder meer vanaf de eerste verdieping naar beneden. Volgens een ooggetuige braken sommigen hun been.

Bij de aanval zijn twaalf mensen om het leven gekomen. Dat maakte de politie donderdag bekend. Ook twee daders zijn gedood. Wie de daders zijn, is nog niet bekend.

De omgekomen slachtoffers zijn zeven studenten, drie agenten en twee beveiligers. Daarnaast raakten 44 mensen gewond, van wie 35 studenten. 6 gewonden schijnen er slecht aan toe te zijn.

Het is de tweede keer in een maand tijd dat de universiteit doelwit is van terreur.

Politie beëindigt aanval universiteit Kabul
Politie beëindigt aanval universiteit Kabul (Foto: ANP)

Onderhandelaars bevestigen FARC-akkoord

Na vier jaar onderhandelen zijn de Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC tot een vredesakkoord gekomen. Vertegenwoordigers van Cuba en Noorwegen die bij de onderhandelingen aanwezig waren maakten dat officieel bekend.

Colombia houdt waarschijnlijk begin oktober een referendum over vrede met de guerrillabeweging FARC. De bevolking mag zich dan uitspreken over het vredesakkoord waar de Colombiaanse regering en de rebellen in de Cubaanse hoofdstad Havana over hebben onderhandeld .

Een senator die aan de gesprekken deelnam, vertelde woensdag dat het verdrag eind september wordt ondertekend. Mits de bevolking ermee instemt, komt er dan eindelijk een einde aan de strijd, die ruim een halve eeuw geleden losbarstte en in totaal meer dan 220.000 mensenlevens heeft gekost.

Na ferme gesprekken over de laatste details kwamen beide kampen er dinsdagavond eindelijk uit volgens betrokkenen. In juni sloten de Colombiaanse regering en de FARC al een historisch akkoord waarin de rebellen het geweld afzwoeren.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kreeg na bekendmaking een telefoontje van Barack Obama die hem feliciteerde. Volgens het Witte Huis ziet de president deze "historische dag" als een "kritiek moment" in een nog lang proces om het vredesakkoord te implementeren.

Onderhandelaars bevestigen FARC-akkoord
Onderhandelaars bevestigen FARC-akkoord (Foto: ANP)

Fans van Prince welkom in Paisley Park

Het landgoed van Prince gaat open voor het publiek. Woensdag maakte de gemeente Chanhassen, waarin het woon- en werkvertrek van de overleden zanger is gevestigd, bekend dat fans vanaf oktober een tour kunnen boeken door Paisley Park.

"Namens de gehele gemeenschap van Chanhassen, wil ik mijn waardering uitspreken voor de familie van Prince Rogers Nelson vanwege hun aankondiging Paisley Park open te stellen voor zijn vele fans uit de hele wereld", schrijft de burgemeester van de plaats in een persbericht. "Lokale leiders en werkgevers hebben sinds de dood van Prince vele verzoeken gekregen het landgoed aan te houden als een historisch museum dat het leven en de genialiteit eert van de iconische muzikant die zijn thuis vond in onze gemeenschap."

Burgemeester Denny Laufenburger schrijft verder dat hij uit gesprekken met familie en vrienden van de zanger heeft geconcludeerd dat de plannen overeenkomen met de wensen van Prince. "Hij wist al precies hoe hij zijn studio aan zijn fans zou presenteren in voorbereiding op deze toekomst."

De tours worden georganiseerd door het bedrijf dat ook Graceland runt, het landgoed van Elvis Presley. Volgens TMZ is er onenigheid in de familie van Prince over de keuze voor dit bedrijf, omdat het eerder in financiële problemen raakte.

Fans van Prince welkom in Paisley Park
Fans van Prince welkom in Paisley Park (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer..Zonnig en tropisch heet.

Goeiemorgen! Het is zonnig en erg warm, zo niet heet vandaag. Gisteren werd het zelfs in Den Helder 30 graden en dat zie je ook maar 1 of 2x per jaar. Alleen de Wadden bleven wat achter met 27 graden, al is dat natuurlijk prima uit te houden.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen tropisch warm met maxima die ik schat op opnieuw 30 in Den Helder tot 35 in het uiterste zuiden. Het advies is dan ook om veel te drinken en geen al te grote inspanningen te doen. Veel wind staat er niet en wat er aan wind is komt uit het zuidoosten.

Morgen draait de wind tijdelijk naar een meer noordwestelijke richting en dan kan het in het noorden en westen even afkoelen naar waarden tot rond de 24 graden. In het binnenland blijft het waarschijnlijk wel 30 graden. Eigenlijk zijn dat maar details want het weer blijft onveranderd vrij zonnig.  Er komt wel wat meer hoge bewolking in het noordwesten, want een koufront ligt boven Engeland en komt iets dichterbij. Toch zal dat ons niet gaan bereiken. 

Voor zaterdag zijn er een paar modellen die een aantal onweersbuien berekenen, maar het blijft warm. Dat is nog steeds dat front waar ik het over had. Maar het is nog te vroeg voor details. Maar een onweersbui valt niet uit te sluiten.

Zondag is het dan weer volop heet, want het front komt niet door. De echt 'koelere' lucht lijkt ons pas rond of na maandag te bereiken. Het front lijkt dan inactief door het land te trekken. Daarachter wordt het dan 22 tot 24 graden. Ook heerlijk natuurlijk. Voor eventuele buien is het nog wat vroeg om in details te gaan, maar de kansen lijken iets toe te nemen. 

Zon op 06:39
Zon onder 20:43
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Onweersbui in Zuid-Afrika (Foto: Duco)
Een prachtige foto van een onweersbui boven Zuid-Afrika. Hadden we dat hier maar weer eens. Bedankt Duco! (Foto: Duco)

Zonsondergang Papabear (Foto: Papabear)
Zonsondergang vanuit eigen land gezien door Papabear.

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
383 Keizer Gratianus wordt bij Lugdunum (Lyon) door opstandige soldaten gevangen genomen en vermoord.
1438 In Gouda ontstaat een grote stadsbrand.
1972 Verkeersramp bij Prinsenbeek. Er komen 13 mensen om het leven bij een kettingbotsing in zeer dichte mist.
1981 Mark David Chapman wordt wegens de moord op John Lennon veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
1988 Het historisch stadscentrum van Lissabon wordt door brand verwoest. 
2006 Het laatste massa-geproduceerde filmrolletje van Europa komt in Tilburg van de lopende band. 

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Dodental aardbeving Italië loopt op tot 159

De verwoestende aardbeving in Italië heeft aan zeker 159 mensen het leven gekost. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten woensdagavond bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen, melden Italiaanse media.

Het zoeken naar lichamen onder het puin in de Italiaanse dorpen zal in de nacht van woensdag op donderdag doorgaan.

Dodental aardbeving Italië loopt op tot 159
Dodental aardbeving Italië loopt op tot 159 (Foto: ANP)

Vijf verdrinkingen voor Engelse kust

Op de tot nog toe warmste dag van het jaar zijn woensdag voor de Engelse kust in de buurt van Dover vijf mensen verdronken, meldt de BBC. Een persoon wordt nog vermist.

Het strand Camber Sands was gevuld met badgasten toen omstanders drie lichamen uit het water haalden en daarna nog twee lichamen vonden.

In de middag moesten de reddingsdiensten erop uit na meldingen over drie personen die eerste hulp nodig hadden. Daarop werd het strand deels geëvacueerd en werden badgasten gevraagd uit de buurt te blijven. Uren later vonden strandgangers op hetzelfde strand nog twee lichamen.

Vijf verdrinkingen voor Engelse kust
Vijf verdrinkingen voor Engelse kust (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.