Verkoop van Hitler-lp's wekt opschudding

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kringloopwinkel in de Bilt heeft voor opschudding gezorgd door drie lp's met toespraken van Adolf Hitler en een klein boekje met een rede van de dictator te koop aan te bieden. Kringloopwinkel Emmaus verkoopt vanaf vandaag de spullen die horen in een thema-etalage over de Tweede Wereldoorlog. In de etalage liggen drie langspeelplaten met daarop originele toespraken door Hitler.

Behalve verzamelaars uit het hele land reageerden vooral geschokte bezoekers van de winkel. Eigenaar J. Vrijhoef zal de verkoop overigens niet stop zetten: "We hebben elke maand een themaverkoop en nu kozen we voor het thema Tweede Wereldoorlog. Dat Hitler daarbij hoort, daar kunnen wij ook niets aan doen." De opbrengst van de themaverkoop gaat naar een goed doel.

Mocht de verkoop Hitler-aanhangers trekken, dan zal de kringloopwinkel stoppen met de verkoop van de lp's. De politie is op de hoogte, maar verwacht geen problemen.

Het verkopen van de lp's met redes van Adolf Hitler is niet strafbaar. Net als boeken en films over de Tweede Wereldoorlog mogen dit soort zaken gewoon gemaakt en verkocht worden. Het enige dat in Nederland verboden is, is de verkoop van Adolf Hitlers boek Mein Kampf.

In de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers zelf al redes van Hitler op de plaat. De lp bestond toen nog niet, maar wel de bakelieten 78-toerenplaat en de voorloper daarvan. Deze opnamen werden later weer overgezet op lp's.

Oude plaat uit de oorlog met rede van Hitler.