Ede Staal komt niet in de Top 2000

Icoon RadioHelaas, pindakaas. Maar de Groningse zanger Ede Staal zal dit jaar niet postuum binnenstormen in de Radio 2 Top 2000 met het nummer 't Het nog nooit zo donker west. Het Dagblad van het Noorden had haar lezers opgeroepen om massaal op dat nummer te stemmen, om zo een lied met Gronings dialect in de Top 2000 te kunnen krijgen.

Het lied kreeg de laatste dagen zoveel stemmen, dat het van niets in de top 10 zou kunnen komen. Radio 2 telt de stemmen op het nummer echter niet mee. Kees Toering, zendercoördinator van Radio 2: ''Het is niet de bedoeling nummers, die - met alle respect - niemand buiten het Noorden kent, zo te pushen. Dan word je speelbal van georganiseerde acties.'' volgens hem kreeg het nummer vorig jaar maar 5 stemmen.

Om die reden is ook een actie uit protestants christelijke hoek op Hyves kansloos. Daar werd actie gevoerd om een nummer van relirockgroep Hillsong United de Top 2000 in te stemmen. Ook dat nummer kreeg duizenden voorkeurstemmen en ook die worden niet meegeteld.

In een reactie zegt hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden dat de boycot van Radio 2 hem tegenvalt. ''Onze actie is aan zijn eigen succes ten onder gegaan.''

Ede Staal was een Groningse zanger die in het streekdialect zong. Hij werd in zijn provincie medio jaren '80 erg populair. Zijn muziek is dat daar tot heden ten dage. Staal overleed zelf al in 1986 op 44-jarige leeftijd na een slopende ziekte.



't Het nog nooit zo donker west.
Niet in de Top 2000, wel op FOK! (en Youtube)

Met dank aan Etcetera voor de submit.