'Growshops alleen met vergunning toestaan'

Icoon BinnenlandsDe ministers Johan Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Piet Hein Donner van Justitie gaan de illegale wietteelt verder aanpakken. Zogenaamde 'growshops', winkels die spullen voor wietteelt verkopen, krijgen een vergunningplicht die wordt gehandhaafd door de gemeenten. Dat hebben de bewindslieden vandaag gezegd.

Het duo is bezorgd over de illegale wietplantages in Nederland. De wietplantages zouden volgens Remkes en Donner zorgen voor brandgevaar, overlast en verloedering van wijken. Growshops zouden "de motor acher illegale wietkwekerij" zijn. De winkels op zich zijn echter niet te verbieden omdat de verkoopwaar, waaronder speciale lampen, ook bij andere land- en tuinbouwers wordt gebruikt.

Indien een vergunning wordt aangevraagd zal worden nagetrokken of de aanvrager een crimineel verleden heeft. "Zo ja, dan mag de gemeente de vergunning weigeren", aldus de ministers. Zeven gemeenten hebben de vergunningplicht al ingevoerd of gaan dat doen. Om de beste controle te verkrijgen op illegale wietkwekerijen moeten steden beter gaan samenwerken met politie en justitie, maar daarnaast ook met energiebedrijven, woningbouwverenigingen, verzekeringsmaatschappijen, de Belastingdienst en uitkeringsinstanties.

Remkes en Donner hebben een overeenkomst opgesteld die door gemeenten als voorbeeld kan worden gebruikt om met de instanties samen te kunnen werken. Daarnaast bekijken zij hoe ontmantelde plantages het goedkoopst vernietigd kunnen worden. Kosten die hierbij gemaakt worden zouden zo veel mogelijk op de eigenaar moeten worden verhaald.