Remember Lennon

Vandaag, 25 jaar geleden, werd John Lennon vermoord. En hoewel ik er beslist geen voorstander ben om in New York op Strawberry Fields tot diep in de nacht liedjes te gaan zingen wil ik het ook niet voorbij laten gaan.

Lennon werd 9 oktober 1940 geboren te Liverpool als John Winston Lennon. Na een bewogen jeugd, met ziekte, een weggelopen vader en een te vroeg overleden moeder, raakte hij in zijn pubertijd bevriend met Paul McCartney. The Liverpool School of Art was niet aan hem besteed en hij besloot al vroeg om zich volledig aan de muziek te wijden. Samen met McCartney en George Harrison ('43-'01) richtte hij het bandje Johnny and the Moondogs op. Later werd dit The Silver Beetles en weer wat later gewoon The Beatles.
De roerige jaren '60 braken aan en The Beatles lieten regelmatig van zich horen met als hoogtepunt het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band ('67). Het was tevens misschien wel het laatste album waarop het viertal echt samen- werkten. The Beatles ging op 31 december 1970 uit elkaar.
Lennon begon een succesvolle solocarriere met beroemde en beruchte albums als Plastic Ono Band ('70) en Imagine ('71). Verder liet hij van zich horen middels aparte acties als een sleep-inn in Amsterdam. Samen met Yoko Ono, sinds '69, zijn vrouw verbleef hij een week in bed, voor de wereldvrede.

Op 8 december 1980 wordt John Lennon om kwart voor elf 's avonds aangesproken door Mark Chapman. Als Lennon zich omdraait om Chapman te woord te staan schiet deze hem met 4 kogels dood. De portier van het gebouw waar Lennon en Ono naar binnen wilden gaan rent naar Chapman toe en schreeuwt: Weet je wat je hebt gedaan? Chapman: Ik heb John Lennon doodgeschoten.

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one