Gezocht: Salesmedewerker

Volgens een peiling van Maurice de Hond wil 60% van de 2000 mensen die zich geregistreerd hebben op Peil.nl en gereageerd hebben op de stellingen nieuwe verkiezingen. Ik geloof niet dat de doorsnee 'het zal me jeuken' bevolking daar rondloopt, maar dat ter zijde.
Aangenomen dat inderdaad 60% van de Nederlanders nieuwe verkiezingen willen, vraag ik me toch af hoeveel procent daarvan aan kan geven wat dit kabinet zo slecht gedaan heeft, zonder te vervallen in clichés als "De euro is zo duur" of "Balkenende heeft geen leiderschap". Vooral dat laatste, aangezien gezien de peiling vooral Balkenende het mikpunt van kritiek was en het maar weer blijkt hoe bepalend iets als charisma kan zijn.

Het gaat er niet om hoe goed je beleid is, het gaat erom hoe goed je het kan verkopen. Balkenende is niet zo'n gladde jongen die zijn beleid mooi kan verkopen en wordt daarop afgerekend, maar gaat het slecht met Nederland? Dat lijkt me toch wel mee te vallen. Natuurlijk is er misère, maar de onzichtbare hand van de economische depressie houdt niemand tegen. Wat Bush wel kan, kan Balkie niet. Ook al ging de economie in de VS harder achteruit dat het vermogen van Michael Jackson, het volk bleef lange tijd achter hem staan en hij werd zelfs herkozen. En Nederland begreep er niets van, maar Nederland was dan ook niet voor de oorlog, iets wat de VS wel was en Bush verkocht dat heel mooi aan zijn volk. Hij wist dat het slecht ging, maar de oorlog was belangrijker. En het merendeel van het volk volgde hem, patriottistisch en naïef.

Ik vind Balkenende niet zo heel slecht, hij is alleen niet zo'n goede salesmedewerker en dat is wat toch vaak de doorslag geeft.