Special: FOK! Muzikanten Mega Song

De FMMS, beter bekend als de FOK! Muzikanten Mega Song, is eindelijk af. Na vele uren spelen, monteren, tweaken en ook regelmatig vertellen hoe het verloopt, is er een song gemaakt waar meerdere FOK!kers een hand in hebben gehad. Dames en heren, de FOK! Muzikanten Mega Song!


Welkom in de studio


In totaal zijn er zes deelnemers geweest die aan het project hebben meegewerkt. De muzikanten zijn de FOK!kers belsen, teknomist, KaMo, Gitaarmat en Ananas_en_conserve en allsystemshalt. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de montage en dus ook het uiteindelijke eindproduct. Wij spraken een woordje met allsystemshalt over het speciale project.

“De reden om ermee te beginnen is eigenlijk tweeledig ten eerste viel het me op dat er erg veel muzikanten op FOK! posten. Ten tweede ben ik bezig met het opbouwen van een home studio dus ik dacht waarom niet een leuk ervaringsproject starten? Het is een win/win project want iedere deelnemer als ook ikzelf zullen wel het een en ander leren tijdens het project. En we hebben een eindproduct wat gewoon leuk is om te hebben.”


Druk aan het monteren


En niet alleen leuk om te hebben, maar ook zeker om te horen. Maar voordat alles kon beginnen, was overleg zeker nodig. “Voordat ik begonnen ben met het project heb ik veel met MUZ(iek)-mod belsen overlegd om ervoor te zorgen dat het niet tegen bezwaren aan zou lopen. Denk aan voorkoming van schenden van auteursrecht et cetera. Ook heb ik topic's gestart om beeldmateriaal te krijgen maar die liepen helaas niet bijzonder goed.
Dus heb ik zelf maar wat screenshots en foto's gemaakt om FMMS van beelden te voorzien.”

Naast alle pret en jolijt die plaats had gevonden, was het niet altijd een feest. Er was zelfs een moment waar het hele project in het water leek te vallen. Op 20 juni was het zeker even schrikken.

“Teknomist was de eerste die daadwerkelijk met audiobestanden over de brug kwam.
Het duurde wel even voordat het begon te lopen maar nadat het eerste fragment binnen was ging het steeds beter.” En des te meer muziekbestanden werden opgestuurd, des te groter het nummer wordt. De opkomst was wel minder dan verwacht, maar dat maakte voor allsystemshalt weinig uit. “Zoals verwacht zegden vele mensen toe dat ze muziek zouden insturen maar goed ik ben best tevreden met het aantal deelnemers dat ook iets ingestuurd heeft. Let wel vele mensen waren aan het blokken voor examens en/of hadden geen opnamespullen dus dat we nog tot 17 minuten zijn gekomen is super!”


Kabels, panelen, pedalen en meer...


Het mixen was ook een pittig karwei voor allsystemshalt. “Het was voor mij een verrassend leermoment dat midisequencers 1 alles behalve compatibel met elkaar zijn. Even een basdrumsample van KaMo in mijn gedeelte voegen bleek gewoon onmogelijk. Tenminste, het is me nu nog steeds niet gelukt.”

“Ananas_en_conserve heeft een leuke bijdrage geleverd. Ik heb wel aan hem gevraagd of ik de gitaar overnieuw mocht inspelen omdat ik dacht dat het anders kon. Erg leuk om het lied van Ananas_en_conserve in te spelen het klonk heel anders dan dat het was. Ik gebruikte buizenvervorming en modulatie terwijl het origineel clean was ingespeeld.”


allsystemshalt plugt de draden in“Het mixen is ook een verhaal apart dit omdat er nogal veel verschil zit in de stukken dus was het lastig om alleen al het volume een beetje op 1 lijn te krijgen. Vervolgens de volgorde van plaatsing en effecten/overgangen erin mixen. De zang van belsen heb ik op meerdere plaatsen in de song gebruikt zelf achterstevoren met distortion eroverheen je herkend het gewoon niet terug.”

Op de track staat niet alleen muziek, maar ook heuse geluidseffecten. “Leuk detail is dat ik op mijn balkon onweer heb opgenomen met een fotocamera en dat als sample in de FMMS verwerkt. Ook ben ik aardig los gegaan met de hard- en softwarematige effecten.”

Nieuwsgierig geworden? Hieronder de links om het nummer te downloaden:

De korte versie
De lange versie
De 'droge' versie


allsystemshalt met zijn gitaar


1 = Een sequencer is een apparaat waarmee het mogelijk is muziekinformatie zoals noten en klankparameters op te nemen, te wijzigen en weer uit te sturen naar een synthesizer of andere elektronische klankbron, in een vooraf bepaald tempo.