Veroordeelde agent Pijnacker-rellen naar hof

De agent die eind vorige maand werd veroordeeld voor zijn optreden tijdens de rellen in Pijnacker gaat in hoger beroep. Dat heeft zijn advocaat dinsdag laten weten. De 35-jarige hondenbrigadier Daniel S. kreeg van de rechtbank in Den Haag een geldboete van 750 euro opgelegd. Twee andere agenten werden vrijgesproken.

Alexander de Swart, advocaat van S., laat dinsdag weten de zaak voor te leggen aan het Haagse gerechtshof. S. zou een op de grond liggend slachtoffer met zijn wapenstok hebben afgetuigd. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 140 uur geëist. De Swart stelt dat in de overweging om in hoger beroep te gaan is meegewogen dat het slachtoffer zelf heeft verklaard 'geen zin' te hebben gehad om weg te lopen toen dit hem werd bevolen. Ook zou hij hebben verklaard 'niet zo heel veel' van de klappen gevoeld te hebben.

In de nacht van 6 op 7 mei 2006 braken er bij het Oranjefeest in het Zuid-Hollandse Pijnacker rellen uit. De drie agenten van het korps Haaglanden gebruikten volgens het OM grof geweld tegen onschuldige feestgangers. Collega-agenten verklaarden tegen het OM dat ook zij vonden dat de drie te ver gegaan waren.

Beveiligingsmedewerkers van het Oranjefeest hadden destijds de hulp ingeroepen van de mobiele eenheid nadat er onder de 2500 bezoekers vechtpartijen waren uitgebroken. Toen agenten een relschopper in de boeien sloegen, keerde de menigte zich tegen de politie.