'Fortis-topman moet eigen portemonnee trekken'

Een aantal gefortuneerde aandeelhouders van Fortis klaagt topman Jean-Paul Votron aan voor misleiding. Hun advocaat Hendrik-Jan Bos eist dat Votron miljoenen euro's uit eigen zak terugbetaalt aan de gedupeerde beleggers. "Hij wist dat Fortis een miljardentekort had, maar vertelde beleggers doodleuk dat het goed ging", zegt Bos.

Door aan de eigen centen van de topman te komen, kan een voorbeeld worden gesteld voor andere bestuurders, meent de advocaat. Volgens hem gaat het om een principekwestie. "Geen enkele bestuurder mag ooit meer denken dat hij beleggers zo kan belazeren. Want ze hebben niets geleerd van affaires zoals bij Ahold." De internationale cliënten van Bos zouden ook graag zien dat Votron strafrechterlijk wordt vervolgd. "Zij hebben ervaring in de Verenigde Staten. Daar zitten bestuurders voor deze vergrijpen zo achter slot en grendel. Deze beleggers willen Votron persoonlijk raken."

Recentelijk kondigde Fortis een reeks maatregelen aan om de balans te versterken, ondanks dat Votron twee maanden geleden meldde dat dat niet nodig zou zijn. Eén van die maatregelen was het schrappen van het interim dividend. Dat schoot, in combinatie met de bonus van 2,5 miljoen euro die de topman voor zijn 'verdiensten' ontving, veel beleggers in het verkeerde keelgat. Het is echter nog maar de vraag hoe advocaat Bos denkt te kunnen aantonen dat Votron wist dat Fortis meer geld nodig had, terwijl hij publiekelijk het tegenovergestelde beweerde.

In reactie op de kapitaalmaatregelen die Fortis eind juni aankondigde, kelderde het aandeel met 20 procent. Maar dat is nog peanuts vergeleken met het verlies dat beleggers lijden die anderhalf jaar geleden zijn ingestapt. Van hun oorspronkelijke investering krijgen ze bij verkoop nog ongeveer een derde terug.

Fortis