Dubbelslag Alaphilippe in Tour

Julian Alaphilippe heeft de derde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 205 kilometer koersen, van Binche naar Épernay, kwam de Fransman alleen over de finish. Bovendien pakte hij ook de gele trui over van Mike Teunissen.

Rossetto, Wellens, Ourselin, Offredo en Delaplace zorgden voor de vlucht van de dag door niet lang na de officiele start weg te rijden uit het peloton. Ze kregen een maximale voorsprong van zo'n zes minuten. Daarna liep het langzaam terug.

Zo'n 62 kilometer voor de streep vond er achter in het peloton een valpartij plaats. Onder anderen Geschke, King en Cummings  lagen erbij, maar iedereen kon weer verder. Het bleef onrustig in het peloton, waar een opvallend aantal renners een lekke band kreeg. Vooraan reed de Belg Wellens weg uit de kopgroep en sloeg een gat.

Wellens was als eerste boven op het eerste klimmetje van de dag: de Nanteuil-la-Forêt van de vierde categorie. De vier oude koplopers werden inmiddels weer bijgehaald. Verschillende renners moesten lossen uit het peloton bij de beklimming van de Hautvillers, een klim van de derde categorie. Teunissen had het lastig, maar bleef wel in het peloton. Intussen was Wellens met een minuut voorsprong als eerste boven op de Côte de Champillon.

Teunissen moest inmiddels lossen, terwijl Alaphilippe wegreed uit het peloton. Wellens raakte zijn eerste plek kwijt door een fietswissel waardoor de Fransman alleen aan de leiding ging. Met  nog vijf kilometer te gaan, was de voorsprong van Alaphilippe op het uigedunde peloton nog een halve minuut. Dit was uiteindelijk genoeg voor de ritwinst en Alaphilippe nam ook het geel over van Teunissen.