Ouderen vaak door (klein)kinderen mishandeld

BinnenlandsUit cijfers van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO) blijkt dat 75% van de 65-plussers die vorig jaar werden mishandeld, doelbewust werd uitgekozen door de daders. De mishandelaars handelen uit hebzucht, machtswellust of wraak. In 50% van alle bij hulpinstanties bekende gevallen was de dader een kind of kleinkind. Het is voor het eerst dat het platform de intenties achter ouderenmishandeling heeft onderzocht.

In slechts 24% van de gevallen was er sprake van zogeheten ontspoorde zorg (bijvoorbeeld mishandeling door een overbelaste mantelverzorger). De rest bestaat uit opzettelijke mishandeling.

Vorig jaar registreerden diverse meldpunten samen 368 gevallen van ouderenmishandeling. Volgens het platform zijn de huidige meldingen slechts 'het topje van de ijsberg' omdat pas sinds dit jaar bijna alle gemeenten over een meldpunt voor ouderenmishandeling beschikken. Bovendien durven veel ouderen zelf hun mishandeling niet te melden uit schaamte of angst het contact met de dader te verliezen. De ouderen zijn in alle gevallen afhankelijk van de zorg van hun daders. In 75% van de gevallen zijn de daders een direct gezinslid, zoals een kind, partner of kleinkind.

Uit de cijfers van het LPBO blijkt verder dat oudere vrouwen beduidend kwetsbaarder zijn dan mannen. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers ligt rond de 80 jaar, maar de grootste groep is tussen de 80 en 89 jaar oud. Zo'n 10% van de slachtoffers is boven de 90.

-
Meer info in uitgebreid achtergrondartikel: De wraak van het mishandelde kind.