Sylvana Simons stapt uit DENK, begint eigen partij

Sylvana Simons heeft vandaag in een interview met de Volkskrant bekendgemaakt dat ze bij DENK vertrekt. Ze gaat haar eigen politieke partij beginnen met de naam Artikel 1 en wil daarmee meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

De directe aanleiding voor het vertrek van de voormalige TMF-presentatrice is de manier waarop haar Denk-collega's reageerden op de bedreigingen waarmee zij de afgelopen tijd te maken kreeg. Volgens Simons was de partij meer bezig met alle media-aandacht dan met haar welzijn. Ook heeft ze al tijden geen contact meer gehad met kamerlid Kuzu, de leider van Denk.

"In onze groepsapp reageerden ze ’s avonds jubelend op de media-aandacht die de persconferentie genereerde. Maar Tunahan Kuzu heeft mij tot op de dag van vandaag niet gebeld en gevraagd hoe het met me gaat.” lezen we in de Telegraaf.

Simons heeft de rest van Denk nog niet op de hoogte gesteld van haar vertrek. "Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan” vertelt ze tegen de Volkskrant.

Het gebrek aan empatisch vermogen bij Kuzu en kompanen is niet de enige reden voor Simons om de Nederlandse tak van de AK-partij Denk te verlaten. Zo was haar beloofd dat punten als vrouwenemancipatie, loonongelijkheid en homoacceptatie op de agenda van Denk zouden worden gezet maar komt er in de praktijk maar weinig van terecht. Volgens Simons is dat omdat Denk te veel rekening houdt met een conservatief deel van de achterban als het gaat over het op de agenda zetten van vrouwen- en homo-emancipatie.

De nieuwe politieke partij van Simons heeft nog geen programma. Wel zijn ze een officiële partij met een bestuur en kunnen ze meedoen aan de komende verkiezingen. Volgens Simons zal Artikel 1 een partij zijn die werkelijk iets toe gaat voegen aan het huidige politieke klimaat. Voor het geval u even niet meer weet wat Artikel 1 van de grondwet is: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Simons laat weten dat ze er geen spijt van heeft dat ze zich zeven maanden geleden bij Denk aansloot. Simons: "Denk heeft de strijd tegen racisme op de kaart gezet. Ik wil Denk geen trap na geven, maar het kan gewoon beter".

Ze vertelt verder dat ze vindt dat Denk polariserend overkomt en dat ze te weinig speelruimte kreeg binnen de partij.

Ook Ian van der Kooye, tot vandaag strateeg en campagneleider bij Denk, stapt op.

Lid geworden van DENK vanwege Sylvana? Opzeggen kan hier.


Sylvana #DENKt

Update 08:31


Bericht aangevuld met uitspraken van Simons en van der Kooye