Frans parlement bespreekt erkennen Palestina

In het Franse parlement debatteren volksvertegenwoordigers vrijdag over het erkennen van een Palestijnse staat. Zij willen de regering onder druk zetten in de hoop een duurzame vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen.

Het debat in het Assemblée nationale komt op een moment dat steun voor een Palestijnse staat groeit. Vorige maand erkende Zweden Palestina als onafhankelijke natie, dat in andere landen tot een discussie heeft geleid om dit voorbeeld al dan niet te volgen. Veel landen zijn gefrustreerd over de vastgelopen vredesbesprekingen, alsook over het optreden van Israël in Gaza en de steun van de Israëlische regering voor de bouw van meer joodse nederzettingen in Palestijnse gebieden.

Verwacht wordt dat Franse parlementsleden een maatregel goedkeuren die er bij de regering op aandringt om 'de staat Palestina te erkennen met als doel een definitieve oplossing van het conflict te bereiken'. Er wordt volgende week over het voorstel gestemd.

Uiteindelijk heeft de regering van president François Hollande het laatste woord. Het staatshoofd zegt dat hij de internationale erkenning van een Palestijnse staat steunt en liet donderdag weten dat zijn regering druk uitoefent om vredesbesprekingen nieuw leven in te blazen.