Kamervragen over 'halve' trajectcontrole A2

De trajectcontrole op de A2 werkt maar in een richting en dat schiet bij de SP in het verkeerde keelgat. Het kabinet moet hier opheldering over geven. Dat zei SP-Kamerlid Farshad Bashir vrijdag tegen BNR.

Op het traject van Utrecht naar Amsterdam is het controlesysteem nog niet operationeel. De controle van Amsterdam richting Utrecht, dat is gebouwd door een andere leverancier, werkt wel.

Het systeem dat problemen oplevert wordt volgens de zender beheerd door CSC. Onenigheid over de gebruikte meetmethode zou de oorzaak zijn dat de trajectcontrole nog steeds niet werkt. Volgens justitie voldeed het systeem niet aan de gemaakte afspraken. Bashir stelt met stomheid geslagen te zijn en wil opheldering van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) en minster van Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Een woordvoerder van het verkeersteam van het Openbaar Ministerie laat donderdag weten dat in januari al is gemeld dat de invoering van de trajectcontrole was vertraagd, omdat het systeem vanwege technische problemen nog niet kon worden opgeleverd. Wanneer de controle wel werkt is volgens de zegsman nog niet bekend.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was vrijdag niet direct bereikbaar voor een reactie.

Daarnaast werd vrijdag bekend dat de staat dit jaar een recordbedrag aan boetes int. Volgens het Algemeen Dagblad zijn er in de eerste drie maanden van het jaar ruim dertigduizend boetes per dag uitgeschreven, goed voor zo'n 330 miljoen euro. In totaal denkt de staat dit jaar 1,07 miljard euro aan verkeersboetes uit te schrijven.