'Stop alcoholverkoop supermarkt'

Alcohol moet niet langer in supermarkten worden verkocht. Controle van de leeftijd van kopers stuit bij supermarkten op veel problemen. Dat stelt verslavingscentrum Jellinek woensdag. Donderdag praat de Tweede Kamer verder over het voorstel de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol te verhogen van 16 naar 18 jaar.

Jellinek is voorstander van het verhogen van de leeftijdsgrens, mede omdat Supermarkten voor jongeren onder de 16 jaar de plek zijn waar ze hun alcohol kopen. Onderzoek heeft volgens het centrum aangetoond dat vergroting van de beschikbaarheid van alcohol zorgt voor meer consumptie. "De leeftijdsverhoging zal op den duur leiden tot een verhoging van de leeftijd waarop jongeren met alcoholgebruik beginnen", aldus Jellinek.

Het verslavingscentrum waarschuwt wel voor te hoge verwachtingen. "Er is meer nodig om een positief effect te realiseren.' Zo moet duidelijk worden gecommuniceerd over de aanpassing van de regels en moet er voldoende mensen beschikbaar zijn om te controleren of de regels worden nageleefd.

Dinsdag bleek al tijdens een debat dat een grote meerderheid van de Tweede Kamer achter het initiatiefwetsvoorstel staat. Mogelijk wordt het nog dit jaar verboden om alcoholhoudende drank te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca strafbaar voor jongeren onder de 18 jaar.