Nieuws
Forse loonstijging horecajongeren
Jongeren in de horeca kunnen komend jaar rekenen op flink meer salaris. Zo wordt het basisloon van een beginnend medewerker bediening met 6,4 procent verhoogd. Een beginnend barkeeper gaat ruim 7 procent meer verdienen.
Dat is het resultaat van een maandag gesloten akkoord tussen de Koninklijke Horeca Nederland en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen. Naast deze aanpassing van de salarisschalen, worden per oktober tevens alle horecalonen met 0,75 procent verhoogd en datzelfde gebeurt opnieuw op 1 juli volgend jaar.
De looptijd van de nieuwe cao is van 1 augustus dit jaar tot en met 31 december volgend jaar.
Jongeren in horeca krijgen fors meer loon (Foto: ANP)
Dat heeft te maken met het feit dat de brouwerij inkoop 80 cent voor een biertje vraagt (Brand, david) en je in de supermarkt een flesje voor minder dan 50 cent kan kopen.
En dat geouwehoer van geen fooi meer lijkt een zeer goedkoop excuus voor degene die al geen fooi geven.
Ik geef altijd fooi vooral bij lekkere dames
En was het loon zo slecht dan?
iemand die het snapt.
in een snackbar verdien je niet veel nee.
toen ik 1e kelner was op een van de sjiekste golfclubs van NL had ik ook 2000 netto in de maand voor 30 uur werken per week.
Maar goed, het was wel leuk werk, maar het betaalde gewoon slecht
Nooit begrepen waarom zoveel studenten voor een appel en een ei in cafe's en discotheken achter de bar gaan staan...
http://www.nuzakelijk.nl/(...)-van-bierfraude.html
Tegen vaccinaties en inentingen? http://www.flabber.nl/art(...)-gelijk-hebben-49742
Als je voor Heineken echt 80 cent betaalt per biertje inkoop, koop dan Heineken via groothandel in blik of fles, want dan kost het vast minder dan 40 cent. Koop desnoods een goedkoop merk in als Olm bijvoorbeeld, zet het in een fuste en verkoop het als Olm maar voor goedkoper dan die Heineken... Even kijken of er mensen afkomen (echt wel dus).
Tegen vaccinaties en inentingen? http://www.flabber.nl/art(...)-gelijk-hebben-49742
Maar:
- Als je inderdaad afspraken hebt met een specifiek merk moet je je daaraan houden natuurlijk. Komt bij mij alleen de vraag op of je dat wel moet willen als het zo nauw ligt.
- Als Heineken jou biertjes verkoopt voor duurder dan in de supermarkt, kan je toch nog steeds inkoop doen in de supermarkt en dan gewoon Heineken serveren? Of mag je alleen rechtstreeks via de fabriek kopen? Zo ja, waarom neem je uberhaupt zo'n contract af?
- Waarom nemen mensen geen contracten af van minder bekende merken dan? Ik ken eerlijk gezegd niet een persoon van wie Heineken of Amstel de favoriete bier is (eerder reacties als slootwater), daarnaast vindt het merendeel de smaak niet meer zo belangrijk na de eerste drie.
Even nog aanvulling op bovenstaand (ingekort) persbericht:
Op zich is de loonsverhoging zelf niet bijzonder, 2x 0,75% (okt 2012 & jul 2013) wordt je (tenzij je in luxe-toko's werkt en je loon al hoog is) niet veel rijker van. Bij een gemiddeld restaurantje of andere vreetschuren zal het tussen de 4 en 15 cent zijn omdat daar de goedkope krachten (van ? 3,- tot ?12,- per uur) rondlopen. Presteer je naar behoren dan krijg je wel jaarlijks nog 2% prestatiebeloning na je functioneringsgesprek erbovenop.
De eindejaarsuitkering van 1,25% vervalt in 2013 (in december krijgt men het dus nog wel), maar daarvoor krijgen medewerkers die daar normaal gesproken recht op zouden hebben in januari 2013 een loonsverhoging van 1,25% als compensatie.
Ook is het goed dat de begin- en eindlonen nu zo hard omhoog gaan. Veel medewerkers zitten soms met een hongerloontje al aan het salarisplafond, die nu dus wordt opgeschroefd. Voor de jongeren die instappen staat weer een enigszins (maar nog te laag t.o.v andere sectoren) basisloon te wachten. Als zij eenmaal vakvolwassen zijn dan, tot die tijd is het doorgaans dacht ik gewoon WML.
Nu mag je nog 6 contracten voor bep. tijd in 5 jaar uitdelen als werkgever. Dit verandert per 1 januari 2014 naar 3 contracten in 3 jaar en dan een vast contract. Dit was wettelijk al zo, maar de Horeca week hier weer eens vanaf.
Op zich wel een prima CAO, daar men in de horeca slechter gewend is. Toch moet er m.i nog e.e.a gebeuren om het helemaal op orde te krijgen, maar werkgeversvakbonden zullen weinig water bij de wijn doen qua loon, als er flexibiliteit (verplicht vrije weekenden / minder uren mogen werken per week etc) wordt ingeleverd.
Helemaal top wordt het voor een werknemer dus nooit.
[ Bericht gewijzigd door RemcoW23 op maandag 27 augustus 2012 @ 23:20 ]
Team Movistar Topic
De investering voor een café zijn echt groot, de bar en tapinstallatie zijn flinke kostenposten. Een café op een goede locatie is niet alleen veel kwijt qua inkoop maar je moet er daarnaast ook nog rekening mee houden dat er per vierkante meter ook nog eens 3K aan huur per jaar moet worden betaald. En dan loopt er personeel rond dat bruto bruto waarschijnlijk 14 euro per uur kost. Je moet een knappe vent zijn om rijk te worden van een kroeg
Tegen vaccinaties en inentingen? http://www.flabber.nl/art(...)-gelijk-hebben-49742
With a lifetime's preparation. It’s no time to be afraid
Put our differences behind us. While we shine like the sun
See what we've all become. Together we are one
Wanneer gaat jouw kroeg open?
Tegen vaccinaties en inentingen? http://www.flabber.nl/art(...)-gelijk-hebben-49742
ik zei een sjieke club
het was de pan in bosch en duin
Willekeurige fatsoenlijke bruiloftzaal, en dan niet achter de bar, maar in de zaal lopen.
Reeds 8 jaar gedaan, dus vertel me niet dat ik niet weet waar ik over praat...
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken