Fidel Castro presenteert memoires

Fidel Castro heeft vrijdag zijn twee delen tellende memoires gepresenteerd. Dat heeft de staatskrant Granma zaterdag bekendgemaakt. Zes uur lang sprak Castro over Guerrillastrijder van de Tijd. Het was een van de zeldzame optredens van de voormalige Cubaanse leider.

Beelden op de staatstelevisie toonden een lachende en opgewekte Castro in een donker trainingspak. Er werd geen geluid van hem uitgezonden, maar volgens de staatskrant Granma sprak Castro over een grote verscheidenheid aan onderwerpen, van bezoeken van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en internationale gebeurtenissen tot technologische vooruitgang.

De bijna duizend pagina's tellende memoires gaan volgens Granma over Castro's leven, van zijn jeugd tot december 1958, de avond dat de Cubaanse revolutie zegevierde. Het boek is gebaseerd op interviews met journaliste Katiuska Blanco.

Castro (85) trad in 2006 officieus terug vanwege ziekte en ging twee jaar later definitief met pensioen. Zijn jongere broer Raul nam het stokje van hem over.


Fidel Castro presenteert memoires (Foto: Novum)