Leeuwarden sluit stadskunstcentrum

Het centrum voor de kunsten Parnas in Leeuwarden wordt opgedoekt. Daarmee wordt de provinciehoofdstad de eerste zonder muziek- en kunstcentrum. Dat meldde de organisatie maandagavond nadat de gemeenteraad met de sluiting had ingestemd.

Met het besluit komt een einde aan bijna twee jaar onzekerheid voor Parnas. Het Leeuwardense college liet al in april 2010 weten van plan te zijn het kunstcentrum op te heffen. De directie van het Friese centrum noemt de 'luchtigheid' waarmee het kunstenaarschap naar de 'marge' wordt gedreven 'beschamend'.

Het gemeentebestuur wil kunstonderwijs op een andere manier aanbieden in de stad, zegt een woordvoerder. Alle 8500 basisschoolleerlingen in de stad moeten vanaf het nieuwe schooljaar muziek- en kunstlessen krijgen. De 85 docenten die bij Parnas werkzaam waren worden omgeschoold. Als zzp'er kunnen ze dan les blijven geven via een nieuwe, kleinschalige centrale organisatie.

De gemeente Leeuwarden moet veertien miljoen euro bezuinigen, waarvan een miljoen op cultuur. Het centrum voor de kunsten kostte de stad 1,4 miljoen euro. Het muziekonderwijs op school en de nieuwe organisatie krijgen zeven ton van de gemeente en drie ton van het rijk.