'Geen daadkracht tegen hooligans'

Het ontbreekt de Nederlandse burgemeesters aan daadkracht bij de bestrijding van voetbalvandalisme. Dat concluderen de leden van de twee grootste politiebonden ACP en NPB. Burgemeesters maken zelden gebruik van de mogelijkheden die de nieuwe voetbalwet biedt, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de bonden.

"Bij de verhuizing van een orka wordt bij wijzen van spreken sneller een noodverordening ingesteld, dan bij een risicowedstrijd", concludeert voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP.

De ACP en NPB reageren met hun analyse op de signalen van de KNVB, het bestuur en de politiek die na een jaar 'alweer' pleiten voor aanscherping van de voetbalwet. "Deze eventuele aangepaste wet werkt alleen als er gebruik van wordt gemaakt. Dat is nu niet het geval", benadrukt Van de Kamp. "De gemeenten stellen het financiële belang voor het belang van veiligheid, blijkt uit de praktijk."

"Omdat gemeenten er veel geld mee verdienen, staan ze veel horeca toe in de omgeving van de stadions. Dan heb je niet zoveel meer aan een alcoholverbod in het stadion, want dan laten ze zich er net buiten vollopen", legt hij uit. "Bijna altijd kiezen de burgemeesters ervoor om de cafés gewoon open te laten, rondom een wedstrijd. Het financiële belang wint het bijna altijd van het veiligheidsbelang."

Je ziet bij nieuwe stadions dat er later horeca bij komt, bijvoorbeeld zoals in Amsterdam, meent Van de Kamp. "Aanvankelijk was er geen horeca, maar later wel. Dat was interessant voor de inkomsten van de gemeenten."

Hij vraagt zich daarom hardop af of burgemeesters nog wel de bevoegdheid moeten hebben om de openbare orde rond voetbalwedstrijden en andere evenementen te regelen. "Die verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid moet eigenlijk bij de politie komen te liggen", vindt Van de Kamp. "De politie kan objectief en deskundig handelen."

Voor de evaluatie van de voetbalwet wijzen de ACP en NPB er ook nog op dat hooliganisme veel breder in de samenleving voorkomt, dan alleen bij het voetbal. Het probleem moet in hun ogen daarom ook veel breder worden aangepakt.

'Geen daadkracht tegen hooligans'
'Geen daadkracht tegen hooligans' (Foto: ANP)