'Doden bij botsingen in Caïro'

Tijdens botsingen tussen Egyptische militairen en demonstranten in Caïro zijn vrijdag volgens ooggetuigen drie betogers doodgeschoten. Onder de slachtoffers was een prominente moslimgeestelijke.

Een jonge activiste, Sahar Abdel-Mohsen, zei twee doden te hebben gezien bij het lijkenhuis van een ziekenhuis. Een van de doden was een man van 22, zei zij. Het Egyptische ministerie van volksgezondheid heeft een dode bevestigd.

De ongeregeldheden braken donderdagavond laat uit toen de militaire politie een kamp van betogers voor het kabinetsgebouw bestormde. De demonstranten bivakkeerden daar al ruim twee weken om te eisen dat het leger afstand doet van de macht.

De onrust hield vrijdag aan en militairen grepen hard in. Ze sloegen betogers met wapenstokken en bekogelden de demonstranten met stukken beton en glas. Die gooiden brandbommen en stenen terug en staken een deel van het kabinetsgebouw in brand, onderwijl schreeuwden ze 'Weg met het leger'.

Volgens het ministerie van volksgezondheid raakten meer dan 220 mensen gewond. Sommigen hadden botbreuken of schotwonden.