PVV hekelt EU-verbod op documentaire

De Europese Unie moet een documentaire over verkrachte vrouwen in Afghanistan alsnog vrijgeven. Dat eist de PVV in het Europees Parlement, laat fractievoorzitter Laurence Stassen weten.

Onlangs bleek dat de EU-missie in Afghanistan geen toestemming geeft voor de vertoning van een met Europees geld gefilmde documentaire over het lot van verkrachte vrouwen. Die komen in Afghanistan in de gevangenis terecht wegens buitenechtelijke seks, terwijl de daders vrijuit gaan.

Volgens de EU kan de film niet worden vrijgegeven, omdat slachtoffers herkenbaar in beeld komen. Dat zou hen in gevaar brengen.

De PVV denkt dat de EU wil voorkomen dat 'de ware aard van de islam' wordt getoond. "De Europese Commissie is blijkbaar bereid geld te spenderen aan het maken van documentaires, maar probeert de conclusies nu onder het tapijt te vegen. Dit is censuur", zegt Stassen.

Ook mensenrechtenorganisaties willen dat de EU vertoning van de film alsnog toestaat. Amnesty International bijvoorbeeld noemt het belangrijk dat 'een van de meest schandelijke justitiële praktijken in Afghanistan' aan de kaak wordt gesteld.