Timosjenko veroordeeld tot zeven jaar

Oud-premier Joelia Timosjenko van Oekraïne is dinsdag wegens overschrijding van bevoegdheden tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zij mag drie jaar lang geen overheidsfunctie bekleden.

De straf is conform de eis van de openbare aanklager.

Rechter Rodion Kirejev verklaarde Timosjenko schuldig aan overtreding van wettelijke procedures bij het sluiten van een gascontract met Rusland in 2009. Zij zou 'willens en wetens en met misdadig oogmerk de beperkingen van rechten en bevoegdheden' hebben overtreden en de nationale gasmaatschappij voor omgerekend 137 miljoen euro hebben benadeeld door akkoord te gaan met een te hoge prijs.

Timosjenko stelt dat zij als premier helemaal geen speciale goedkeuring nodig had om het contract af te sluiten. Zij zegt dat haar handelen een einde hielp maken aan een geschil tussen Moskou en Kiev waardoor in de rest van Europa energietekorten ontstonden. Zij spreekt van een politiek proces, bedoeld om haar uit te sluiten van de volgende verkiezingen. De vorige verkiezingen verloor zij vorig jaar nipt van de huidige president, Viktor Janoekovitsj.

Tijdens een korte onderbreking van de zitting verklaarde Timosjenko dat zij haar strijd 'voor Oekraïne en zijn Europese toekomst' hoe dan ook zal voortzetten. "Niemand, Janoekovitsj niet en Kirejev niet, kan mijn eerzame naam bezoedelen. Ik heb mij ingezet en zal mij blijven inzetten voor Oekraïne."

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben het proces veroordeeld. De EU heeft gewaarschuwd dat een veroordeling van Timosjenko gevolgen zal hebben voor de samenwerking met Oekraïne.


Timosjenko veroordeeld tot zeven jaar (Foto: Novum)