'Wilders is gewelddadig'

Volgens forensisch psycholoog Corine de Ruiter is PVV-leider Geert Wilders gewelddadig. Dit zei ze donderdagavond in het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink. In de column dat zij publiceerde in Trouw vergelijkt de psycholoog Wilders zelfs, op een bepaalde manier, met een tbs'er.

Volgens De Ruiter vallen de uitspraken van Wilders onder 'verbaal geweld en in een aantal gevallen onder verbale bedreiging'. "De stap daarna is fysiek geweld. Die stap vindt Wilders, gelukkig, te ver gaan. Maar de eerste twee, die hij veelvuldig toepast, zijn ook vormen van geweld", bekritiseert de forensisch psycholoog.

Dat de PVV-leider door de Amsterdamse rechtbank is vrijgesproken doet volgens De Ruiter niets aan die conclusie af. Sterker, volgens haar lopen de juridische werkelijkheid en de psychologische werkelijkheid niet parallel, en kwetst Wilders in de praktijk wel degelijk mensen, door termen als 'kopvoddentaks' en 'islamitisch stemvee' te gebruiken.

Als Wilders een tbs'er was geweest zou hij volgens de column een probleem hebben: "In de tbs-kliniek waar ik van 1995 tot 2002 werkte, verscheen elke ochtend een bulletin waarop de namen stonden van de patiënten die in de 24 uur daarvoor betrokken waren geweest bij een 'incident'. Die incidenten werden in de bovengenoemde drie typen geweld ingedeeld. Als een patiënt vaak op het ochtendbulletin stond vanwege incidenten had hij een probleem, en was dat meestal reden voor intensivering van de behandeling."

Wilders reageerde via Twitter op de uitspraken van De Ruiter: "Prof. de Ruiter bepleit in Trouw 'intensivering behandeling tbs-er Wilders'. Sovjets spoten dissidenten destijds ook plat met haloperidol..."


'Wilders is gewelddadig'