Pas op voor grappenmakers!

Het is opletten vrijdag. Het is weer 1 april en dat betekent dat grappenmakers toeslaan om mensen in het ootje te nemen.

Ook de media doen, soms ongewild, mee aan de 1 aprillol. Het is soms even puzzelen bij twijfelachtige aankondigingen. Is het waar of is het een grap? Wat te denken van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren dat beweert dat het onderzoekers gelukt is om een hond met een kat te kruisen.

Vrijdag wordt Mono, een kruising tussen een Tonkinees en een Chihuahua aan het publiek gepresenteerd, kondigde het informatiecentrum eerder deze week aan. Bolletje presenteert op 1 april een nieuw beschuitje speciaal voor linkshandigen. Het is niet duidelijk in hoeverre dit 'baanbrekende' beschuitje verschilt van het reguliere beschuit.

De herkomst van de 1 apriltraditie is niet duidelijk. De inname van Den Briel op de Spanjaarden door de watergeuzen in 1572 wordt in Nederland vaak als de oorsprong gezien. Toch wordt 1 april ook in andere landen 'gevierd', zoals in Frankrijk (Poisson d'Avril), Engelstalige landen (April Fool's Day) en Rusland (Dyen' Doeraka, wat zo veel betekent als de dag van de dommerik).