Bouw stil door vorstverlet

Veel bouwvakkers hoeven niet te werken vanwege het winterse weer. De gevoelstemperatuur zakte dinsdag onder de -5 graden, waardoor het te gevaarlijk is om te werken en werknemers in de bouw vorstverlet hebben.

Bouwvakkers die onder de cao vallen zijn vrij of moeten vervangend werk krijgen, meldt FNV Bouw woensdag. Onder de cao vallen zo'n 160 duizend bouwvakkers.

Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of kouder hebben bouwvakkers recht op vorstverlet. Dinsdag was dat dit jaar voor het eerst het geval en woensdag is de gevoelstemperatuur zelfs -15,1 graden.

Volgens een woordvoerder van de vakbond mogen werkgevers ook maatregelen nemen om de gevoelstemperatuur boven de -6 graden te krijgen, maar de kans dat dat bij deze kou lukt is erg klein. In sommige gevallen kunnen windschermen of hittekanonnen helpen, in andere gevallen kunnen bouwvakkers binnen aan het werk worden gezet.

Werknemers met vorstverlet moeten volledig doorbetaald krijgen. Werkgevers hebben daar een potje voor of zijn verzekerd. Volgens de bond valt dit onder het ondernemersrisico.

Hoelang het vorstverlet van kracht blijft is onduidelijk. Elke dag wordt opnieuw bepaald of het bij een bouwplaats te koud is. Ook gladheid door sneeuw of ijs kan een reden zijn voor vorstverlet. Bouwvakkers kunnen in overleg met de werkgever controleren bij de bond of bij het KNMI of ze vrij zijn.

Vorig jaar zorgde het aanhoudende winterweer voor relatief veel vorstverletdagen. Normaliter zijn dat er per winter een of twee.