Bevolking vreest dreigingen internet

Bijna alle internetgebruikers in Nederland maken zich zorgen over dreigingen vanaf internet, zoals virussen, privacyschending en financiële schade. Acht procent zegt dit jaar slachtoffer te zijn geworden van computercriminaliteit. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland telde in het voorjaar van 2010 ruim twaalf miljoen internetgebruikers in de leeftijd van 12 tot 75 jaar. Zeven van de acht Nederlanders zijn bezorgd over online dreigingen. Driekwart van hen is vooral bezorgd over misbruik of financiële schade en twee derde over virussen, spam, privacyschending en het misbruik van foto's of andere persoonlijke gegevens. Iets meer dan de helft vreest financiële schade door oplichting of creditcardfraude.

Vijf procent van de internetgebruikers geeft aan dat zijn of haar privégegevens zijn misbruikt. Drie op de honderd internetters heeft daadwerkelijk financiële schade opgelopen door misbruik van een bankpas of creditcard of door diefstal van bankgegevens. Ruim zeventig procent van de internetgebruikers had dit jaar te maken met virussen en/of spam. Vrijwel iedereen gebruikt software die virussen of spam moet weren.

Voor het onderzoek werden in april en mei ruim vierduizend respondenten ondervraagd.