Minderheid CDA-stemmers voor Balkenende

Van de CDA-stemmers is geen meerderheid voor Jan Peter Balkenende als lijsttrekker van het CDA. Wel is hij veruit de favoriet onder de CDA-aanhangers, blijkt vandaag uit een onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag onder zestienduizend mensen.

Van de CDA-stemmers ziet 48 procent Balkenende het liefst als lijsttrekker van de partij voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Minister van Verkeer Camiel Eurlings eindigt op de tweede plek met negentien procent van de stemmen. Maxime Verhagen weet met vijftien procent van de stemmen de derde positie te bemachtigen.

Verder vindt 48 procent van de CDA-kiezers dat Balkenende te snel tot lijsttrekker is gekozen, tegenover 44 procent die het hier niet mee eens is. Van de CDA-achterban is daarnaast 53 procent van oordeel dat Balkenende weer premier mag worden, terwijl 42 procent het tijd vindt dat iemand anders minister-president wordt.

Ook ChristenUnie- en SGP-stemmers willen Balkenende nog wel terugzien. De achterban van bijna alle andere partijen zien meer in Eurlings als lijsttrekker van het CDA en als minister-president.