Uitslagen examens bekend

Vmbo-scholen in heel Nederland hebben vandaag de resultaten van de eindexamens vastgesteld. Leerlingen die vanmiddag niet het gevreesde telefoontje van hun mentor hebben gehad, mogen er van uitgaan dat ze geslaagd zijn. Het havo en het vwo zijn morgen aan de beurt.

De docenten op het Revius Lyceum in Doorn zijn "dik tevreden" met het slagingspercentage van dit jaar. "Bij ons is 90 procent van de leerlingen geslaagd", meldt teamleider vmbo Pauline Bruijs, "de twee voorgaande jaren zaten we op 83 procent en het jaar daarvoor op 73 procent." Het struikelblok bij de eindexamenleerlingen van het Revius Lyceum was volgens Bruijs het examen geschiedenis. "Ook economie vonden de leerlingen erg moeilijk", aldus Bruijs.

Wiskundedocent Gonzalo Grasman van het Stanislas College in Delft is ook niet ontevreden over de uitslagen op zijn school. "Van de 146 leerlingen zijn er vijf definitief gezakt. Het percentage geslaagden ligt daarmee iets lager dan vorig jaar, maar het is volgens verwachting." De docent is niet te spreken over het examen wiskunde van dit jaar. "Bedroevend simpel. En het examen is ook nog eens opgewaardeerd met 0,6 punten. Dit jaar vielen er maar twee onvoldoendes, een 5,1 en een 5,3, dat is niet realistisch". Volgens Grasman daalt het niveau van het wiskunde-examen ieder jaar.

Vanochtend kregen vmbo-scholen de eindexamennorm door van het Cito. Op basis hiervan konden leraren de cijfers van hun leerlingen vaststellen. Volgens een woordvoerder van het Cito wegen onder meer de score per vraag en de reacties van scholieren op examenvragen mee bij de normering. Vragen die erg moeilijk bleken worden hierdoor minder streng beoordeeld.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs ligt het slagingspercentage bij het vmbo ieder jaar tussen 90 en 95. Bij het havo en vwo ligt dat percentage op 93. Wat de definitieve slagingsscores van 2009 zijn wordt pas in het najaar bekend.


Examenuitslagen VMBO vandaag bekend  (foto: DAG)