De Vries hoopt op steun voor compromis

Staatssecretaris Jack de Vries hoopt dat de PvdA goed nadenkt over het compromisvoorstel dat hij aan het einde van het Tweede-Kamerdebat over de JSF formuleerde. Als de politieke wil er is om er uit te komen, hoeft het niet tot een crisis te komen, zei hij na het debat.

De Vries stelt voor om nu alleen definitief te kiezen voor een eerste testvliegtuig. Daar moet 90 miljoen extra voor op tafel komen. Een schijntje in de ogen van De Vries nu het kabinet 6 miljard euro investeert om de economische recessie te bestrijden. En deelname aan de testfase levert werk op voor 750 mensen, aldus de staatssecretaris.

Over een tweede, door hem gewenste testvliegtuig, mag de Kamer dan volgend jaar beslissen. Dan wordt er gekeken naar de prijs van dat tweede toestel, die nu nog niet bekend is, en is er meer bekend over de geluidsoverlast van de JSF. Als de Kamer dan niet wil, kan De Vries het eerste toestel weer terugverkopen aan de Amerikanen, zo kreeg hij woensdag uit de VS te horen.

Over het voorstel van de PvdA om vlieguren in te huren was hij niet te spreken. Het was volgens hem al maanden bekend dat dat onmogelijk was. De Vries zei dat de PvdA niet zocht naar een oplossing maar eerder naar een blokkade voor een klaarliggend compromis. "Ik hoop dat ze er vannacht goed over nadenken en dan hun motie schrijven."