Werk voor loon

Uit resultaten van een onderzoek, door Randstad Werkmonitor, is gebleken dat de helft van de Nederlandse werknemers bereid is een deel van het salaris in te leveren om ontslag te voorkomen.

Drie op de tien werkenden zijn bereid één procent salaris in te leveren. Ruim één vijfde van de werknemers vind 5 procent loon offeren geen probleem. Terwijl 14 procent van de werknemers zelfs 10 procent of meer af zouden willen afstaan voor het behoud van hun baan. Het aantal dat salaris wil inleveren is groter bij hoger opgeleiden.

De angst voor ontslag is sinds de economische crisis enorm toegenomen. Vooral jongeren vrezen hun baan te verliezen. Bovendien is het vertrouwen in korte tijd een andere baan te vinden afgenomen. Drie op de tien werknemers denkt niet bij ontslag binnen zes maanden een andere baan te vinden. Hiermee zijn vrouwen, evenals hoger opgeleiden, weer optimistischer.

De huidige situatie zorgt er voor dat de loyaliteit van werknemers naar de organisatie enorm is. De meerderheid peinst er niet over van baan te veranderen. Iets meer dan de helft ziet zichzelf over vijf jaar nog steeds in dezelfde functie bij de huidige werkgever werken. Randstad adviseert organisaties juist nu te investeren in opleiding en kennis van werknemers. De bereidheid om zich om te laten scholen is groot,'Dit opent de deur naar een bredere inzetbaarheid van personeel en levert mogelijk loyalere werknemers op indien hierop adequaat wordt ingesprongen', volgens de onderzoekers.