AEX sluit op 200 punten

Op de Amsterdamse beurs heeft wederom een afslachting plaatsgevonden. De hoofdgraadmeter AEX sloot op 200,58 punten, een min van 5,2 procent, het laagste slot sinds 1995. Gisteren steeg de AEX nog 4,4 procent. Het optimisme van gisteren werd al snel beteugeld door sombere berichten van de Amerikaanse centrale bank de Fed over de stand van de Amerikaanse economie.

Het uitblijven van extra stimuleringsplannen door de Chinese overheid was ook een streep door de rekening voor beleggers. Verder gooiden de zwakke kwartaalcijfers van de noodlijdende autoproducent General Motors roet in het eten. Het bedrijf heeft nog eens 7,7 miljard dollar van de Amerikaanse overheid nodig om te kunnen overleven.

Vooral de usual suspects, ING (-18%) en Aegon (-16%), waren weer de dupe van forse koersdalingen. Ook het aandeel van bouwer Koninklijke BAM Groep leek vandaag op drijfzand te zijn gebouwd. Het aandeel verloor 22 procent doordat BAM onverwacht eenmalig 100 miljoen euro moest afschrijven. Op Euronext Brussel verloren de financials Fortis, KBC Groep en Dexia tussen de 15 en 21 procent. Beleggers houden steeds meer rekening met nationalisaties van de financials. Chipbakker ASMI (+2%) en TomTom (+0,3%) waren de enige witte raven op de Amsterdamse beurs.

Koersverloop AEX vandaag