Obama 44e president VS

De 47-jarige Afro-Amerikaan Barack Obama wordt vandaag geïnaugureerd als 44e president van de Verenigde Staten. De populaire Democraat legt op het middaguur, 18.00 uur onze tijd, de eed af op de trappen van het parlementsgebouw, het Capitool.

Hij wordt daar omringd door circa 240.000 genodigden. De enorme belangstelling voor de bijzondere machtsoverdracht maakt het aantreden van Obama waarschijnlijk het grootste spektakel dat ooit in Washington is gehouden. Naar verwachting komen meer dan twee miljoen mensen naar de hoofdstad voor de plechtigheden. Velen staan, onder toezicht van meer dan 40.000 politiemensen en andere veiligheidsmensen, langs de routes die de nieuwe president aflegt in het centrum van Washington.

Na de eedaflegging en de eerste redevoering als president van de VS gaat Obama in het Capitool met de volksvertegenwoordigers lunchen. Ze eten onder meer een stoofpot van vis en zeevruchten en gevogelte. Daarna gaat president Obama met zijn gevolg in optocht naar het Witte Huis.

De festiviteiten gaan 's avonds door met een stortvloed aan inauguratiebals om de nieuwe president te verwelkomen. Obama zal er tien bijwonen. Daaronder ook een speciaal door hem georganiseerd 'buurtbal' met goedkope tickets voor gewone burgers uit de stad. Op dat bal worden onder anderen Beyoncé, Mary J.Blige, Mariah Carey, Faith Hill, Jay-Z, Alicia Keys, Shakira en Stevie Wonder verwacht. De feestelijke inauguratie eindigt pas met een kerkdienst morgen.

Mocht er een ramp gebeuren die de nieuwe Democratische president en zijn entourage niet overleven, dan neemt een Republikein de teugels over. De Republikeinse defensieminister die Obama overneemt uit Bush' kabinet, Robert Gates, is uitgekozen om weg te blijven van de festiviteiten.

Obama 44e president VS  (foto: ANP)