Gratis musea voor kinderen eindelijk werkelijkheid

Alle musea die lid zijn van de Nederlandse museumvereniging worden gratis toegankelijk voor de kinderen tot en met twaalf jaar. De laatste handtekening is vrijdag voor prinsjesdag gezet, aldus Cultuurminister Ronald Plasterk.

Aanvankelijk waren er veel bezwaren, vooral van musea die veel (gezinnen met) kinderen trekken. Die zagen inkomsten verdwijnen. Ook is overwogen om alleen de Rijksmusea voor kinderen tot twaalf of zelfs achttien gratis te maken, maar daarbij zagen andere musea hun klantjes al allemaal afreizen naar de landelijke musea.

De maatregelen gelden nu voor alle gewone musea. "Dus niet voor het Torture-museum op de Wallen", verduidelijkte de bewindsman. Er is 5,4 miljoen uitgetrokken als kostenverzachting, maar een echte oplossing voor de verschillen tussen musea die veel kinderen trekken en kunsttempels die dat niet doen, is er niet.

Genoemd bedrag moet voor vier jaar voldoende zijn, mocht het na drie jaar al op zijn, dan wordt een en ander herbezien. De musea zijn gratis vanaf 1 september 2009.

Dolletjes.  (foto: ANP)