Inflatie eurozone op recordhoogte van 4%

De inflatie in de eurozone is in juni opgelopen tot een nieuwe recordhoogte van 4,0 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die het statistisch bureau Eurostat vandaag heeft gepubliceerd.

De geldontwaarding gaat daarmee harder dan door economen werd verwacht. De inflatie wordt met name opgestuwd door de hoge voedsel- en energieprijzen. Sinds 1997, toen Eurostat voor het eerst de inflatiegegevens voor de eurolanden begon te verzamelen, is de inflatie nog niet eerder zo hoog geweest.

De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert een inflatiedoelstelling van net onder de 2 procent. Met de vandaag gepubliceerde inflatiecijfers neemt de kans op een renteverhoging door de ECB, die donderdag vergadert, verder toe. ECB-president Jean-Claude Trichet hintte al eerder op een renteverhoging om de inflatie in te dammen, maar door de onzekere situatie op de financiële markten was het risico daarvan vooralsnog te groot. Of slechts een kleine renteverhoging de prijsstijgingen zal kunnen afremmen, valt echter nog te bezien.

Trichet

ECB-president Trichet zit al maandenlang in een lastig parket en liet daarom de rente vooralsnog ongewijzigd. Het lijkt er nu steeds meer op dat deze week de rente dan toch echt omhoog gaat.