Vliegmarkt tussen EU en VS open

Door een zogeheten 'open skies'-verdrag is de vliegmarkt tussen Europa en de VS open. Hierdoor zullen vliegtickets waarschijnlijk goedkoper worden, doordat alle aanbieders vrij kunnen bepalen waar zij willen opstijgen en landen. Doordat meer maatschappijen dezelfde routes kunnen vliegen, zal dit leiden tot meer concurrentie.

De oude afspraken dateerden nog van vlak na de Tweede Wereldoorlog. De overheden moesten overeenstemming bereiken met de betreffende overheden en luchtvervoerders mochten alleen vluchten verzorgen van hun thuisbasis. Zo mocht KLM vroeger alleen vliegen vanaf Amsterdam, nu zou opstijgen vanuit Duitsland of België ook mogelijk zijn. De Europese Commissie denkt dat het akkoord leidt tot 12 miljard euro aan voordeel en 80.000 nieuwe banen in de EU en de VS.

British Airways heeft al aangekondigd ook op de VS te zullen vliegen vanaf Parijs en Brussel. Onder oude wetgeving mocht BA alleen vliegen vanaf Londen. Ook het Amerikaanse Delta heeft besloten meer Europese en Amerikaanse bestemmingen aan te zullen doen.

Toen in de EU de grenzen op de luchtmarkt verdwenen zorgde dit voor Europese prijsvechters als Ryanair en easyJet. In de VS was de markt al eerder opengesteld. Het heeft echter ook geleid tot slechtere resultaten en banenverlies bij traditionale luchtvaartmaatschappijen als Alitalia en Lufthansa.