Einde schrijversstaking Hollywood in zicht

Icoon FilmDe staking van de WGA, de Amerikaanse vakbond van schrijvers voor film en televisie, is mogelijk aan het einde van de maand voorbij. De beide partijen in het conflict maakten vrijdagavond bekend de eerste werkdag na Thanksgiving weer om de tafel te gaan zitten.

Zowel de verenigde producers, de AMPTP, als de twee schrijversvakbonden WGA West en East , plaatsten gisteravond verklaringen op hun websites op maandag 26 november, de eerste werkdag na het Amerikaanse Thanksgiving weekend, weer verder te gaan met de onderhandelingen over een nieuw contract. Deze onderhandelingen zijn op 4 november afgebroken, resulterend in een staking van alle schrijvers voor film en televisie sinds maandag 5 november.

Piece of the pie
De zware punten in de contractonderhandelingen zijn nog steeds de 'residuals', oftewel dat deel van de opbrengsten van DVD-verkoop en online streaming dat naar de schrijvers gaat. Momenteel krijgen schrijvers van elke verkochte DVD 4 dollarcent op een DVD-prijs van tegen de 20 dollar. De WGA wil graag dat dit verdubbeld wordt.

Ook maken TV- en filmstudio's en stations nu winst met online vertoning van afleveringen van TV-series. Deze worden meestal via de website van een TV-zender of specialistische sites als Hulu.com gestreamed, waarbij de kijker advertenties te zien krijgt die niet over te slaan zijn. Dit levert geld op, en de schrijvers willen hier graag een aandeel in. Ook download-to-own, zoals via iTunes of Amazon Unbox, is een onderdeel van de markt waarvan de WGA vindt dat de schrijvers ervan mee moeten profiteren.

Ontslagen en reality-tv
De staking, die inmiddels al bijna twee weken aan de gang is, heeft in Hollywood en de New Yorkse afdelingen van tv-stations al voor een reeks ontslagen gezorgd. Vooral het lagere, non-creatieve personeel (catering, cameramensen, assistenten, etcetera) moest het ontgelden: het gebrek aan scenario's zorgde voor een onderbreking van het productiewerk, wat zorgde voor het overbodig zijn van het extra personeel. Talkshowhost David Letterman gaf deze week aan al het personeel van zijn Late Show tot het einde van het jaar uit eigen zak te zullen betalen.

Een ander gevolg van de staking is het ontregelen van Amerikaanse tv-programmeringen. Veel tv-series werken niet meer dan een paar weken vooruit op hun uitzendschema, wat betekent dat er inmiddels al series tijdelijk zijn gestopt, zoals de NBC-serie The Office, die deze week de voorlopig laatste aflevering uitzond. FOX maakte bekend in het licht van de staking de premiere van actieserie 24, die geplanned stond voor januari, uit te stellen tot zeker is dat het hele seizoen in een aansluitende reeks wekelijkse afleveringen kan worden uitgezonden. Het sci-fi drama Heroes heeft delen van de aflevering van 3 december opnieuw opgenomen zodat deze als een voorlopig einde van de serie kan dienen.

Als de onderhandelingen daadwerkelijk leiden tot het einde van de staking, zullen we in Nederland weinig tot niets merken van de problemen in Amerika. De meeste series komen bij ons pas maanden of zelfs jaren later op de buis.