Verlies Nederlanderschap bij hoogverraad

Icoon PolitiekHet kabinet wil het mogelijk maken om Nederlandse staatsburgers hun paspoort af te pakken. Het gaat om burgers die ''het essentiŰle belang van de staat hebben geschaad'' door bijvoorbeeld hoogverraad te plegen. Dat heeft CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gisteren gezegd.

Met zijn aankondiging reageert de minister op een voorstel van de VVD om imams die de grondwet verwerpen de Nederlandse nationaliteit af te pakken. De partij wil het daarmee mogelijk maken dat haatzaaiende islamitische voorgangers het land worden uitgezet.

Overigens kan zelfs hoogverraad niet altijd gestraft worden met het afnemen van het paspoort, stelt Hirsch Ballin. Nederland heeft internationale verdragen getekend die stellen dat het staatsburgerschap niet kan worden ontnomen als dit tot gevolg heeft dat de verdachte volledig stateloos wordt.

De VVD wil ook dat moskeeŰn worden gesloten waar radicale imams gelovigen opruien. Volgens Hirsch Ballin maakt de wet dat op dit moment al mogelijk. Om radicalisering verder de kop in te drukken, overweegt de minister eisen te stellen aan de manier waarop islamitische gemeenschappen hun moskee gebruiken. Verder werkt hij aan een wetsvoorstel waarmee geestelijke voorgangers die haat zaaien een beroepsverbod kunnen krijgen als aanvullende straf.