Opvanghuis voor bekeerde moslima's Utrecht

Icoon AlgemeenDe Utrechtse Vereniging Islaam-for-all is bezig met een opvanghuis voor Nederlandse meiden die zich tot de Islam hebben bekeerd. Het huis moet woonruimte bieden aan maximaal zes vrouwen uit het hele land.

Volgens de initiatiefneemster Kathelijne Veenstra, zelf ruim drie jaar geleden tot de islam bekeerd, moeten de vaak jonge bekeerlingen een keuze maken tussen hun nieuwe geloof en hun familie. "Vooral ouders die al een hele toekomst voor hun dochter hadden uitgestippeld, reageren heel heftig. 'Als je nog ťťn keer met die hoofddoek op thuiskomt, dan breek ik al je botten!' wordt er dan geroepen."

Tot nu toe worden bekeerde meiden die in problemen raken, in het reguliere opvangcircuit opgevangen. Volgens Veenstra geen ideale situatie. In het kamerproject voor bekeerde moslima's kunnen de meiden met lotgenoten en in een stabiele omgeving werken aan herstel van het contact met familie en vrienden.

De problematiek wordt erkend door deskundigen en de hulpverlening in Utrecht. "We komen het regelmatig tegen dat meiden op straat komen te staan nadat ze zich bekeerd hebben." zegt afdelingsmanager Marieneke. "Er wordt vaak tegen meiden gezegd dat ze moeten kiezen tussen hun ouders en hun islamitische vriendje. Dat maakt het lastig. In gesprek blijven is heel belangrijk, want het blijft je kind. Wrikken levert niets op." Concrete cijfers zijn echter niet voorhanden, maar ook in de crisisopvang van het Utrechtse Meidenhuis zaten dit jaar twee meiden die nadat ze bekeerd werden in problemen raakten.