Hevige rellen in Chili

Bij hevige rellen in de Chileense hoofdstad Santiago zijn donderdag zeker 106 agenten gewond geraakt. Dit hebben de autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land laten weten.

De voornamelijk jeugdige betogers eisten beter onderwijs en beter openbaar vervoer. Ook in twintig andere Chileense steden waren er demonstraties. In het hele land zijn meer dan 470 mensen aangehouden. De meeste arrestaties zijn verricht rond het presidentieel paleis La Moneda in Santiago.

De politie zette alleen al in de hoofdstad 4000 agenten in die traangas en waterkanonnen gebruikten.

Linkse groeperingen in Chili hebben 29 maart uitgeroepen tot Dag van de Jonge Strijders, ter nagedachtenis aan twee broers die in 1985 bij een demonstratie tegen het regime van dictator Augusto Pinochet door de politie werden doodgeschoten. Pinochet was een generaal die door de VS in het zadel is geholpen. Jongeren gaan elk jaar op 29 maart weer de straat op om te demonstreren. Donderdag werden vier politieagenten, van wie er drie inmiddels met pensioen zijn, in verband met de dood van de broers, Eduardo en Rafael Vergara, wegens moord in staat van beschuldiging gesteld.