Doden bij explosie munitie Mozambique

Bij een zware explosie in een munitiedepot in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo, zijn donderdag zeker 72 mensen om het leven gekomen. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekend.

Circa tweehonderd anderen raakten gewond, meldden Zuid-Afrikaanse en Mozambikaanse media vrijdag.

In het depot lagen honderden bommen, mijnen en raketten opgeslagen die nog overgebleven waren van de burgeroorlog die in de jaren tachtig in het land woedde. Ze zijn vermoedelijk afgegaan als gevolg van de hoge temperaturen.

De eerste explosies deden zich in de namiddag voor en de ontploffingen hielden zeker drie uur aan. In de avond waren nog dikke rookwolken en vlammen op de plaats des onheils te zien. Veel gebouwen raakten volgens ooggetuigen zwaar beschadigd. De nabijgelegen luchthaven moest uit voorzorg worden gesloten. De autoriteiten hebben de bevolking tot kalmte opgeroepen.

Het is niet de eerste keer dat het met hulp van de Sovjet Unie gebouwde depot wordt getroffen door ontploffingen. In 1985 kwamen al eens twaalf mensen om. In januari dit jaar raakten drie personen gewond bij een ander incident. Ook toen ging munitie af door de hoge temperaturen.