Spijbelaars vaker aangepakt

Icoon OnderwijsHet Openbaar Ministerie (OM) heeft de afgelopen jaren steeds vaker opgetreden tegen spijbelaars. Vorig jaar kregen 2916 jongeren tussen de 12 en 16 jaar een proces-verbaal voor spijbelen, in 1998 waren dat er 346. Dit meldt het Algemeen Dagblad op basis van gegevens van het OM.

Donderdag is het de Dag van de Leerplicht. Op deze dag zullen leerplichtambtenaren, wethouders, politie en scholen de leerplicht onder aandacht brengen bij leerlingen en ouders.

Leerlingen in Den Helder zullen worden beloond met een plakje leerplichtcake als ze op tijd zijn voor het eerste lesuur. In scholen in Amsterdam komen leerplichtambtenaren op bezoek. Staatssecretaris van Onderwijs Maria van Bijsterveldt (CDA) en de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk gaan de straat op om te controleren of jongeren aan het spijbelen zijn.

Het Ministerie van Onderwijs waarschuwt dat spijbelen leidt tot leerachterstanden en problemen op straat. Jongeren die rondhangen door het spijbelen komen eerder terecht in de criminaliteit dan andere jongeren.