Schandaal Israël en Egypte door film

Icoon BuitenlandsDe Israëlische minister Benjamin Ben-Eliezer heeft een bezoek aan Egypte afgezegd als gevolg van een schandaal rond een documentaire van een Israëlische journalist. Ben-Eliezer zou donderdag praten met het hoofd van de Egyptische veiligheidsdienst.

Egyptische media berichtten dat de film, die vorige week in Israël werd uitgezonden, materiaal bevat waaruit duidelijk zou worden dat een Israëlische commando-eenheid vlak na het einde van de Zesdaagse oorlog in 1967 250 Egyptische krijgsgevangenen had doodgeschoten.

De maker van de documentaire meldde maandag in de krant Haaretz dat het ging om doden die tijdens gevechten omkwamen en dat het ook niet ging om Egyptenaren maar om Palestijnse strijders. Volgens hem hebben de Egyptische media de zaak ernstig verdraaid.

Volgens Egyptische bronnen is zondag de Israëlische ambassadeur in Egypte op het matje geroepen. Twee Egyptische parlementariërs willen dat de ambassadeur wordt uitgewezen en een volksvertegenwoordiger heeft gevraagd om een oorlogsverklaring aan Israël.

Wat de inhoud van de documentaire ook is, de Israëlische historicus Arieh Yitzhaki heeft volgens Haaretz al ruim tien jaar geleden gezegd dat uit onderzoek blijkt dat Israëlische militairen Egyptische krijgsgevangenen hebben gedood. Egyptische troepen zouden ook Israëlische gevangenen hebben vermoord.