EU-landen eens over Turkije

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-landen zijn het nog oneens over een eventueel ultimatum voor Turkije. Dat land weigert nog steeds Cypriotische schepen en vliegtuigen toe te laten.

''Er is wel een meerderheid, bijna unaniem, voor het bevriezen van acht onderwerpen in de toetredingsgesprekken met Turkije'', zei minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) in de marge van een EU-vergadering over Turkije maandag in Brussel.

Tien
Nederland, Griekenland en Oostenrijk hadden voorgesteld tien onderwerpen te sluiten. Minister Bot zei echter niet bereid te zijn hiervoor een besluit maandag te blokkeren. ''Want aan de andere kant zijn er volop landen die vinden dat drie hoofdstukken wel genoeg is. Acht is dan mooi in het midden.''

Enkele EU-landen hadden voorgesteld om het onderwerp over anderhalf jaar opnieuw te bespreken. Als daar geen overeenstemming over komt, moeten de regeringsleiders van de EU-landen daar donderdag en vrijdag over spreken.

Bot zei dat hij geen behoefte had aan een ultimatum. ''Dat belemmert dat we eventueel eerder bij elkaar komen om de situatie in Turkije te bespreken''.

Huidig EU-voorzitter Finland legt later op de avond een nieuw voorstel op tafel om Turkije aan te pakken. Aanleiding is dat Turkije zijn belofte om schepen en vliegtuigen uit EU-land Cyprus toe te laten niet is nagekomen.

Update 20.21 uur
De EU is het vanavond eens geworden over drie evaluatiemomenten waarop Europa de onderhandelingen met Turkije kan stopzetten.

In 2007, 2008 en 2009 moeten de EU-landen expliciet toestemming geven om verder te onderhandelen, zo besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen maandag in Brussel. De EU schorst verder acht van de resterende 34 onderwerpen van de toetredingsgesprekken met Turkije.

''In beginsel zijn de ministers het nu eens met het pakket maatregelen tegen Turkije. De staats- en regeringsleiders hoeven donderdag alleen nog maar hun handtekening te zetten'', aldus een woordvoerder van de Nederlandse delegatie.

Het is de bedoeling dat de ministers in januari toezeggen dat het noordelijk (Turkse) deel van Cyprus uit het isolement wordt gehaald.