Halsema ziet geen rol voor GroenLinks

GroenLinks-fractieleider Femke Halsema denkt dat een kabinet van CDA, PvdA en SP mogelijk is. Zo'n coalitie is volgens haar de logische uitkomst van de verkiezingen. "Sociaal en stabiel" zou het motto van zo'n regering kunnen zijn.

Halsema zei dat woensdag na afloop van haar gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra. Ze had vooraf al aangegeven voorlopig geen rol te zien voor haar eigen partij in de kabinetsformatie. "Dat is nu niet aan de orde. Een kabinet van verliezers is geen logische optie."

De GroenLinks-leider ziet ondanks de grote verschillen tussen het CDA en de SP - met name op sociaal-economisch terrein - ook overeenkomsten zoals de behoudzucht en het maatschappijbeeld. De PvdA kan als sociale bestuurspartij daar prima tussen staan zodat er een stabiele regering kan komen, aluds Halsema.

Ze hoopt verder dat de nieuwe Tweede Kamer, die donderdag begint, direct een debat zal houden over een pardonregeling voor de oude groep asielzoekers. Daar zou nu een linkse meerderheid voor zijn. Ook andere onderwerpen zoals dierenwelzijn en milieu kunnen wat haar betreft worden behandeld door de Tweede Kamer. Daarvoor is het niet nodig om op een nieuw kabinet te wachten, ook al omdat dit nog maanden op zich kan laten wachten.