221 kunstobjecten geroofd uit Hermitage

Icoon Kunst In de afgelopen dertig jaar zijn er 221 waardevolle kunstobjecten gestolen uit de Hermitage in het Russische St. Petersburg. Het gaat onder andere om middeleeuwse en negentiende eeuwse Russische sieraden, zilver en geglazuurde objecten ter waarde van ongeveer vier miljoen euro in totaal.

Michail Pjotrovski, directeur van de Hermitage, stelt dat de diefstal alleen plaats heeft kunnen vinden doordat medewerkers van het museum van binnenuit meegeholpen hebben. De gestolen objecten zijn niet verzekerd, omdat ze in het depot lagen. Alleen objecten die tentoongesteld worden zijn verzekerd. De diefstallen zijn nu pas ontdekt doordat de collectie het laatste half jaar geïnventariseerd is. De autoriteiten zullen onderzoek doen naar de diefstallen. Mogelijk hebben de diefstallen te maken met de dood van een archivaris in november.

De Hermitage bestaat al driehonderd jaar en behoort tot de grootste musea ter wereld. Het museum heeft meer dan drie miljoen kunstobjecten, waaronder schilderijen, beelden en juwelen. In de meer dan duizend zalen worden ook zeventiende en achttiende eeuwse Nederlandse en Vlaamse schilderijen getoond, waaronder kunstwerken van Rembrandt van Rijn.



Het gigantische Hermitage-museum. Grotere afbeelding.