John de Mol bezig met 'treiter-Big Brother'

John de MolMediamagnaat John de Mol wil in een nieuw realityprogramma de slechtste menselijke eigenschappen naar boven halen. Dat blijkt uit een concept dat in handen is gevallen van De Telegraaf. De Mol heeft aan de krant bevestigd dat hij met een dergelijk programma bezig is. Kandidaten worden jarenlang opgesloten in een villa, en kunnen alleen winnen indien ze elkaar het huis uit treiteren.

De winnaar krijgt de grootste prijs die ooit is uitgereikt. Hij of zij mag niet alleen de villa houden waarin de strijd zich heeft afgespeeld, maar krijgt tevens genoeg geld om nooit meer te hoeven werken. 'De ultieme vrijheid voor het een aantal jaren opgeven van je eigen vrijheid', is het motto van De Mols bedenksel. "Ik vind het psychologisch interessant en niet wreed, anders zou ik het niet doen", verklaart de Talpa-baas erover. De kandidaten mogen gedurende hun periode in de villa geen contact hebben met hun thuisfront. Iedereen die zich binnen het jaar laat wegpesten, betaalt een boete van tienduizend euro. Makelaars zouden inmiddels op zoek zijn naar een geschikte woning voor de show, die in de zomer van start moet gaan.

Overigens lijkt het concept veel op het oorspronkelijk idee waaruit in 1999 uiteindelijk Big Brother voortvloeide. Zelfs de titel, 'De Gouden Kooi', is dezelfde als destijds. Het plan was toentertijd om zes of acht mensen een jaar in een villa op te sluiten. In die tijd zouden ze maximaal psychisch onder druk worden gezet, met een beloning van een miljoen gulden voor een ieder die na dat jaar nog aanwezig zou zijn. De plannen werden afgeschoten omdat men vreesde dat kandidaten door de psychische druk stapelgek zouden kunnen worden. "Wij hebben altijd gezegd: wat we ook doen, mensen gaan gezond het huis in en ze moeten ook weer gezond het huis uit komen. Dat is zowel een menselijke als een economische overweging. Ongelukken zouden immers het einde van het programma betekenen", verklaarde Endemol-producent Paul RŲmer een aantal jaar geleden in een interview.

'Verwerpelijk'
De eerste politicus heeft al gereageerd op de plannen van De Mol. Volgens staatssecretaris van FinanciŽn Joop Wijn (CDA) is 'De Gouden Kooi' verwerpelijk, zo liet hij weten voor de microfoon van BNR Nieuwsradio. Kinderen zouden leren dat het loont een ander 'kapot te maken en weg te treiteren', aldus Wijn, die overigens niet vindt dat het programma verboden moet worden.