'Ramp met veerboot veroorzaakt door brand'

Icoon RampDe ramp met de veerboot die in de nacht van donderdag op vrijdag zonk in de Rode Zee, is wellicht veroorzaakt door brand. Volgens overlevenden brak de brand enkele uren voor de ramp uit, maar weigerde de bemanning rechtsomkeert te maken. De veerboot was zo'n twee uur eerder vertrokken vanuit Saudi-Arabië.

De brand zou zijn uitgebroken in het ruim van het schip; waarschijnlijk in de machinekamer of in een van de voertuigen die beneden waren geparkeerd. De bemanning zou echter hebben gezegd dat de situatie onder controle was en verbood de passagiers reddingsvesten aan te doen. De kapitein en een deel van de bemanning zouden, toen het schip kapseisde en begon te zinken, wel als eerste het schip hebben verlaten in één van de weinige reddingsboten.

Inmiddels zijn er 195 stoffelijke overschoten geborgen. Het dodental zal vermoedelijk nog erg oplopen. Er worden nog zeker 800 passagiers vermist. Reddingswerkers zeggen in totaal zo'n 400 mensen levend uit het water gehaald te hebben. Vandaag werden nog, zo'n 33 kilometer uit de kust van Saudi-Aabië, 22 drenkelingen gevonden door de kustwacht. Naarmate de tijd vordert, wordt de hoop op nog meer overlevenden steeds kleiner.

In de Egyptische havenstad Safaga, waar het schip vrijdag had moeten aankomen, brak vandaag grote onrust uit. Groepjes mensen bestormden het haventerrein, waarop de politie traangas inzette. De rellen eindigden pas, nadat de autoriteiten hadden beloofd dat de overlevenden snel bezoek mochten ontvangen.

De honderden familieleden zijn boos dat de autoriteiten hen nauwelijks informatie verschaffen over de overlevenden en de slachtoffers. Volgens de familieleden lijken de regeringsfunctionarissen zich drukker te maken over het bezoek van de Egyptische president Mubarak aan Safaga: een aantal straten kreeg zaterdagochtend nog snel een opknapbeurt.

Mubarak heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen. Een woordvoerder van de president suggereerde gisteren dat het schip uit 1970 mogelijk niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Mubarak beloofde een schadeloosstelling van omgerekend 5200 dollar voor de nabestaanden. Overlevenden krijgen de helft dit bedrag.