Treinverkeer Amsterdam stilgelegd

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Bij de Oosterdokssluizen ten oosten van Amsterdam CS staat sinds 15:45 uur een internationale ICE trein uit Frankfurt stil waarin een verdacht pakketje is aangetroffen. Alle passagiers moeten het voertuig verlaten. Wie het verdachte pakketje heeft ontdekt, is niet bekend.

Het treinverkeer tussen Amsterdam CS en Amsterdam Muiderpoort is stilgelegd. Dat veroorzaakt lange vertragingen voor reizigers die in de richting Utrecht en Amersfoort willen.

Update 16:56 uur
In de internationale trein zijn twee mannen gezien die het verdachte pakketje bij zich hadden. Het tweetal sloot zich op in een toilet. Of de twee zijn aangehouden is niet bekend. De politie probeert nu contact met ze te krijgen. De meeste passagiers van de trein, die stilstaat ter hoogte van wetenschapscentrum Nemo, hebben het voertuig inmiddels verlaten. Alleen achterin de trein zitten nog enkele mensen.

Update 17:34
Er zijn zojuist twee mannen met een Arabisch uiterlijk gearresteerd door de politie. De twee werden gemaskerd en afgevoerd in auto's van het arrestatieteam. De reizigers die zich nog in de trein bevonden, konden het voertuig daarna ook verlaten.

Al eerder vandaag deden geruchten de ronde dat er een aanslag gepleegd zou worden. Op internet circuleerde een email waarin een meisje schreef over een aanslag op het centrum van Utrecht op 1 november. Elsevier haalt daarbij een topic op het FOK!forum aan: 1 november, aanslag Utrecht? De Utrechtse politie heeft de afgelopen dagen honderden telefoontjes gekregen van verontruste burgers.

De mannen worden door het arrestatieteam opgepakt (Foto: (c) ANP)
De mannen worden door het arrestatieteam opgepakt (Foto: © ANP)

Update 19:58
De mannen blijken niets kwaads in de zin te hebben gehad. In hun rugzak zaten onder meer cd's en papieren met koranteksten. De politie spreekt van loos alarm en zal de mannen weer op vrije voeten stellen.