NSB'er mag geen 'Grootste Overijsselaar' worden

Icoon Opmerkelijk nieuwsEen nazi die voorkwam op de groslijst van Grootste Overijsselaars Aller Tijden is per direct als kandidaat geschrapt. Jonkheer Egon von Bönninghausen was burgemeester van het Twentse Ootmarsum, totdat hij in 1939 oneervol ontslagen werd wegens 'anti-nationale' uitlatingen. In maart 1940 werd hij lid van de Nationaal-Socialistische Beweging.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was Von Bönninghausen korte tijd burgemeester van Tubbergen en commissaris van Overijssel. Hij behoorde tot de radicale vleugel van de NSB, die vond dat de partij racistisch en Germaans georiënteerd moest zijn. In augustus 1942 vertrok de bestuurder als vrijwilliger voor de Waffen SS naar het Oostfront. Hij sneuvelde een half jaar later op 43-jarige leeftijd in de Oekraïne.

Von Bönninghausen was genomineerd omdat hij voorkomt op een lijst van voormalige bestuurders van de provincie. Zijn nominatie viel op, doordat de laatste dagen opvallend veel stemmen op hem binnenkwamen, waardoor hij in de dagelijkse topvijf op één belandde. Na onderzoek bleek dat de stemmen van één computer afkomstig waren. Een woordvoerder van de organisatie spreekt dinsdag van een pijnlijke fout. De voormalige burgemeester is vanwege zijn nazi-verleden van de lijst gehaald.

Egon von Bönninghausen
Nazi-burgemeester Egon von Bönninghausen