'Verzet bracht Jan Campert om'

De bekende dichter Jan Campert is in concentratiekamp Neuengamme vermoord door zijn Nederlandse medegevangen die hij zou hebben verraden. Dat meldt prominent verzetsman Gerrit Kleinveld in een interview in NRC Handelsblad. Het verhaal hoorde Kleinveld al jaren terug van Camperts barakgenoten en met name van Jan van Bork die blokoudste was van de barak waar Campert woonde.

Het NIOD en biograaf H. Renders spreken het verhaal niet tegen en noemen het "aannemelijk". "We weten het niet zeker. Het is van horen zeggen, maar het verhaal is zeker geloofwaardig. Kleinveld krijgt het voordeel van de twijfel", aldus een woordvoerder van het NIOD.

Men ging er voorheen vanuit dat Campert, vader van Remco Campert, stierf aan ziekte danwel uitputting. Campert werd een bekend verzetsheld met het schrijven van het beroemde gedicht 'De achttien dooden' over de fusillade van drie Februaristakers en vijftien leden van het Geuzenverzet in 1941.

Volgens het NIOD kwamen praktijken als deze in concentratiekampen vaker voor. Het is algemeen bekend dat de gevangenen elkaar in concentratiekampen naar het leven stonden.

In 1943 wist Gerrit Kleinveld ternauwernood te ontsnappen aan de dood door het zwaar bewaakte cellencomplex van Kamp Amersfoort te ontvluchten waar een executie op hem wachtte. Zijn verhaal werd in 1992 verfilmd in De Bunker. Kleinveld is ernstig ziek.